Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини (факультет соціальної та психологічної освіти, факультет мистецтв, факультет української філології) став співорганізатором унікального проєкту – Міжнародного художнього симпозіуму-пленеру осіб з інвалідністю «Мистецтво без обмежень», який проходить в м. Умань з 13 по 24 серпня 2020 року. Уманське міське товариство дружби із зарубіжними країнами (голова Кучер Г.М.) став заявником та переможцем грантової заявки Українського культурного фонду.

Міжнародний художній симпозіум-пленер осіб з інвалідністю «Мистецтво без обмежень» – це культурний продукт для людей з інвалідністю, який сприяє їхній соціальній адаптації, розвитку творчих здібностей та реалізації творчого потенціалу, а також професійній комунікації художників-аматорів та професіоналів, незалежно від фізичних чи психологічних особливостей.

Проєкт забезпечує реалізацію одночасно кількох важливих цілей сталого розвитку ООН, а саме Цілі 4 – забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливостей навчання впродовж усього життя для всіх.

Захід об’єднав художників з інвалідністю з України та закордону, студентську молодь, визнаних майстрів пензлю, народних, заслужених художників та дітей з інвалідністю міста Умань та Уманського району.

Реалізація проєкту надає можливість майбутнім художникам познайомитися з творчістю уже видатних майстрів, пізнати таїну інклюзивного мистецтва, а також студентам, майбутнім соціальним працівникам, спробувати себе у ролі волонтерів, працюючи з певною категорією людей, зокрема з людьми з інвалідністю.

Водночас Міжнародний художній симпозіум-пленер осіб з інвалідністю «Мистецтво без обмежень» відбувається у межах розробки науково-дослідної теми «Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму» УДПУ імені Павла Тичини (державний реєстраційний номер: 0119U103978), яка отримала перемогу у конкурсі проєктів для молодих вчених Міністерства освіти і науки України (2020–2022 рр.).

Пресцентр УДПУ