Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру (International Day of Sport for Development and Peace). Це свято було започатковано у 2013 році Організацією Об’єднаних Націй разом з Міжнародним Олімпійським Комітетом. У резолюції Генеральної Асамблеї ООН зазначається, що здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність – запорука загального процвітання й добробуту.

Спорт як універсальна мова може стати потужним інструментом сприяння миру, терпимості та взаєморозуміння, об’єднуючи людей через кордони, культури й релігії. Його цінності, такі як робота в команді, справедливість, дисципліна, повага до супротивника і правил гри, розуміються в усьому світі та можуть бути використані в просуванні солідарності, соціальної згуртованості та мирного співіснування. Спорт об’єднує нас навколо позитивних цінностей і сприяє зміцненню культури діалогу за межами національних кордонів.

Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру покликаний спонукати людей до активних дій, зміцнювати солідарність, командний дух і підвищувати поінформованість про COVID-19. Пандемія COVID-19 змусила нас відійти від групових занять спортом. Але це не означає, що ми повинні перестати бути фізично активними, а навпаки –  більше пропагувати заняття спортом та залишатись фізично й соціально активними.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує кожній людині присвячувати заняттям спортом і фізкультурою 150 хвилин в тиждень при помірному навантаженні або 75 хвилин в тиждень при інтенсивному навантаженні. У ВООЗ також розроблені рекомендацій щодо занять спортом без спеціального обладнання і в обмеженому просторі. Існує безліч безкоштовних онлайн-програм для людей будь-якого віку.

У Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру, треба бути активними, залишатися здоровими й демонструвати солідарність в цей період фізичного і соціального дистанціювання. Цей командний дух допоможе нам всім разом подолати нинішні проблеми.

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини щороку активно долучається до відзначення цього свята. Минулого року викладачі, тренери та студенти були активними учасниками акції #WHITECARD зі своєї домівки, в докарантинні часи активно проводилися загальноуніверситетські руханки. Цьогоріч факультет фізичного виховання оголосив челендж # Я_ люблю_спорт.

Нагадаємо, що на початку квітня в Україні відзначають Глобальний тиждень здоров’я підлітків та Всесвітній день здоров’я (7 квітня).

Будьте здорові та спортивні!

Пресцентр УДПУ