На початку березня магістрант факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини спеціальності «Образотворче мистецтво» Олесь Саркаров побував у місті Ганноверш-Мюнден (Німеччина), куди поїхав на запрошення відомого художника-мультиплікатора Артура Клозета і його доньки Надін та взяв участь у мистецькому проекті.

Міжнародний творчий проект зібрав разом  молодих художників з  Польщі, Грузії, Росії та України. Його темою стала 70-та річниця конституції Німеччини. Перед художниками поставили завдання: в комічній формі, за допомогою коміксів, показати недоліки конституції. Роботи потрібно було виконати  в 10 екземплярах, від руки. Тобто, в кінцевому результаті вийшло 5 оригінальних коміксів з обмеженим тиражем.

У вільний час для учасників проекту були організовані екскурсії. Так, у перший день знайомились із архітектурою міста Ганноверш- Мюнден. Це маленьке містечко, де збереглося багато старовинних архітектурних пам’яток, що вражають своєю гармонійною довершеністю і красою.

Також пощастило побувати в Кассельській картинній галереї, де демонструється велика колекція картин Рембрандта, зберігаються твори таких відомих художників, як П. Рубенс, Ф. Хальс, Я. Йорданс та багатьох  інших.  Мали можливість переглянути унікальну колекцію старовинних скульптур і кераміки.

Особливе враження залишив міський музей Касселя, де розповідається про його історію з часів заснування, і про те, яка тяжка йому випала доля у роки війни.

Багато вражень і емоцій викликав Вевельсбург  ̶ ренесансний замок на північному сході від Бюрена, недалеко від Падерборна. Відомий, головним чином, як музей і колишня школа з ідеологічної підготовки офіцерів СС «SS Schule Haus Wewelsburg», з якою пов’язано безліч легенд. У 1980-ті роки на території замку відкрився Музей нацизму.

Отож, творча співпраця художників з різних країн стала подорожжю в світ мистецтва, історії, архітектури, цікавого спілкування і відкриття нового. Завдяки Надін, зазначає Олесь, вони не просто працювали над проектом, а й чудово проводили час. Кожен новий день відрізнявся від попереднього, був сповнений захоплююючими екскурсіями, подіями, планами. Ця подорож принесла нові знайомства, друзів, багато незабутніх вражень, відкриттів, досвід командної роботи!

Чекаємо нових цікавих спільних проектів!

Пресцентр УДПУ