На базі Уманського держаного педагогічного університету імені Павла Тичини відбувся молодіжний фестиваль соціально-психологічної драми «Почуй! Побач!», приурочений до Всесвітнього дня здоров’я та Всесвітнього дня психолога. Його незмінними організаторами та ініціаторами є «Клініка, дружня до молоді» та Студентська соціально-психологічна служба нашого університету.

У фестивалі, який став уже традиційним, щорічно беруть участь колективи загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів міста.

У невеликих театральних постановках, театрі тіней, вокально-хореографічних композиціях учасники порушують важливі питання переваг здорового способу життя, самостійного життєвого вибору, моральної стійкості, збереження власного здоров’я та здоров’я навколишніх, протистояння шкідливим звичкам, акцентують увагу на вічних моральних цінностях любові, вірності, дружби, сімейного щастя, право вибору, моральні та фізичні прояви спокуси та боротьби за власне життя, захист прав людини, відображають духовні цінності народу в поєднанні з сучасними молодіжними напрямками.

Таким чином досягається мета фестивалю — використовуючи принцип «рівний–рівному», донести до молодих людей важливість подолання соціальних проблем та соціальних хвороб, збільшити коло однодумців та показати шляхи вирішення цих проблем очима учнівської та студентської молоді.

Участь у фестивалі взяли колективи соціально-психологічних театрів закладів загальної середньої освіти міста: соціально-психологічний театр «Гармонія» ЗОШ №11 з виставою «Мій шлях до щастя»; соціально-психологічні театри ЗОШ №14 — «Новий крок» з виставою «Хвилина на самотність» та «Калейдоскоп» з виставою «Права дітей у сучасному світі»; соціально-психологічний театр «Веселкова палітра» НВК №24 з виставою «Подорож у країну Вседозволеності».

На фестивалі також реалізуються інші соціально-психологічні проекти. Приміром такий як «Листи». Упродовж місяця під час підготовки до заходу небайдужа молодь надсилала волонтерам свої анонімні листи, в яких висловлювались переживання та проблеми юнаків і дівчат. Деякі з них були зачитані на фестивалі. Проект «Здійсни мрію» дозволяє дітям, які мають мрію виступити на великій сцені і презентувати свій талант, отримати можливість це зробити на фестивалі «Почуй! Побач!».

Всі колективи отримали дипломи, подяки та подарунки за участь від організаторів фестивалю.

Пресцентр УДПУ