Щороку, коли весь православний світ 19 січня відзначає свято Богоявлення Господа Ісуса Христа (саме в цей день (по Юліанському календарі) Христос прийняв хрещення на річці Іордан від Іоана Хрестителя), багато людей рішуче йдуть на боротьбу з особистим страхом і, успішно перемагаючи його, підтримують благочестиву традицію купатися у водоймах.

Декілька років поспіль представники нашого університету також проводять йорданські купання на Водохреща. Як зануритися в крижану воду, коли на вулиці чималий мороз і панує вітер? Як показує практика, зробити перший крок не кожному під силу. Для багатьох це справжнє випробовування, що носить як духовний, так і морально-психологічний характер. Людина має себе перебороти. Адже, як відомо, найтяжча перемога, яку може здобути людина, – це перемога над самим собою.

Після занурення в силу своєї унікальності кожен ділиться особистими враженнями. Сміливці отримують ефект загартування як фізіологічного, так духовно-психологічного характеру. Один каже: «коли виходжу з води – то начебто ще раз на світ народився», другий: «класно, мені сподобалось», третій говорить: «коли заходив у воду – було холодно, а виходячи (від припливу крові) відчув тепло і жар в тілі».

Довідково

Цікаво, що фахівці лабораторії питного водопостачання Інституту ім. Сисіна провели над водою наукове дослідження. В результаті вони прийшли висновку, що вода, яка набрана у водоймах саме 19 січня, змінює свої властивості (включаючи й водопровідну!). Завдяки скупченню у літосфері Землі іон-радикалів вона стає м`якішою і енергійнішою. Така вода, як запевняють фахівці, піднімає імунітет, лікує хвороби, проганяє від людини негативну енергію (дію злих духів), піднімає настрій і не псується. Однією із причин зміни структури і властивостей води вчені називають молитву. Кажуть, що завдяки молитві віруючих вода приймає позитивну інформацію і запам`ятовує її. Внаслідок цього вода у різних формах передає цю інформацію іншим людям.

І дійсно: з допомогою віри і налаштувавши себе психологічно, людина переборює свій страх – і отримує перемогу над собою. Людина стає трішки мужнішою і загартованішою. При цьому цікаво, що за стільки років купання ніхто не захворів і не скаржився навіть на незначні проблеми зі здоров`ям!

Пресцентр УДПУ