У День Гідності та Свободи голова студентського наукового товариства історичного факультету Аліна Балабай та студенти 32 групи Ірина Гончарук, Даяна Кіріченко, Інна Шевченко, Марина Федорова, Ліана Ціліцінська та Анастасія Ягольніцька під керівництвом заступника декана з виховної роботи Анни Шауренко організували для всіх небайдужих громадян круглий стіл на тему «Перелом свідомості».

Метою проведення пам’ятного заходу стало прагнення донести до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддати належну шану патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Програма заходу передбачала вшанування хвилиною мовчання всіх тих, хто під час буремних подій 2013 – 2014 рр. віддав своє життя за нашу свободу, та висвітлення ряду важливих питань: передумови виникнення Революції; роль студентів як рушійної сили Майдану; хронологія подій перших трьох місяців боротьби за Свободу; політичний та соціальний аспекти наслідків Революції Гідності.

Родзинкою дійства став ліричний виступ студента 21 групи Владислава Березовського із віршем Мар’яни Савки «Пливуть човни…» та розповідь одного з учасників Майдану, доцента кафедри філософії та суспільних дисциплін Ярослава Балановського.

Слухачам круглого столу були оприлюднені результати соціологічного опитування, проведеного працівником науково-дослідної лабораторії «Соціовимір» Вікторією Росляк на тему «Наслідки Революції Гідності». А логічним завершенням зустрічі стало заключне слово декана факультету, професора Анатолія Карасевича та його заступника з навчальної роботи, професора Зінаїди Священко.

Тож логічною є думка, що  Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії – не в прийнятих документах, адже папір все стерпить, не в прізвищах лідерів, бо вони змінювалися і будуть змінюватися. Її ідеали, надії й рішення разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу нову політичну ідентичність. Процес не завершено. Бо історія – штука не скороспішна. Коли ж завершиться – будуть і правильні рішення, і справжні лідери...

Пресцентр УДПУ