Виконання Колективного договору між адміністрацією і трудовим колективом УДПУ на 2015-2016 роки розглянули на конференції трудового колективу університету як вищого колегіального органу громадського самоврядування вишу. У роботі конференції взяли участь делегати, обрані на факультетах, у відділах та інших підрозділах. (Слід нагадати, що нова редакція Статуту університету та Колективного договору між адміністрацією і трудовим колективом УДПУ на 2015-2016 роки укладено після розгляду, обговорення і схвалення їх делегатами конференції 9 лютого 2015 року. Необхідність розробки цих документів у новій редакції була зумовлена прийняттям нового закону «Про вищу освіту»).

Керівництво та профком університету з часу підписання угоди забезпечували систематичні перевірки її виконання, результати яких обговорювалися на засіданнях профкому та ректорату, зборах трудових колективів.

Отож, на конференції, робота якої пройшла у діловому і конструктивному руслі, прискіпливо розглянуто стан виконання Колективного договору університету в 2015 році, який за результатами перевірок визнаний якісним і найкращим на Черкащині.

З доповіддю про виконання Колективного договору між адміністрацією і трудовим колективом університету виступив ректор, доктор педагогічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України Олександр Безлюдний, детально проаналізувавши хід виконання головного документу, що регулює трудові відносини, забезпечує соціальний захист трудового колективу, наголосив, що, як і передбачено умовами Колективного договору, зусилля сторін, що його уклали, були об’єднані та спрямовані на творче співробітництво. Адміністрація і профком на основі чинного законодавства згідно своїх повноважень, можливостей і обов’язків врегульовували виробничі, трудові і соціально-економічні відносини і узгоджували інтереси працівників. Олександр Іванович звернув увагу на виконанні першочергових завдань колективу університету, котрі заключаються у наданні високоякісної університетської освіти, побудованої на принципах гуманізації, толерантності, демократизації, практичності і прагматичності, неперервності і варіативності, вихованні гармонійно розвиненої особистості майбутнього фахівця, патріота української держави.

Діючий Колективний договір спрямований на збереження попередніх напрацювань та подальший розвиток тих засад, що традиційно забезпечують захист соціально-економічних інтересів членів трудового колективу УДПУ. На його основі здійснюється регулювання трудових відносин, забезпечується нормування, організація та охорона праці, використовується матеріальне заохочення. Оскільки у доповіді неможливо охопити всі аспекти діяльності, повний звіт про виконання Колективного договору у 2015 році буде опубліковано окремо.

Голова профспілкового комітету, доцент Олександр Осадчий у своєму звіті зазначив, що поточний аналіз виконання умов, включених до Колективного договору, свідчить про те, що закладені в ньому норми успішно реалізуються. У розрізі цього проаналізовано роботу профкому по захисту прав та інтересів членів університетської профспілкової організації у вирішенні питань покращення умов та охорони праці, удосконалення організації заробітної платні, соціально-побутового забезпечення, оздоровлення, а також здійснення контролю з боку профкому за виконанням та дотриманням адміністрацією законодавства про працю та її охорону.

Відбулося обговорення доповіді. Проректор з науково-педагогічної роботи, професор кафедри педагогіки та освітнього менеджменту кандидат педагогічних наук доцент Олена Кірдан наголосила увагу на тому, що за звітний період більш ефективною і структурованою стала система внутрішнього забезпечення і контролю якості вищої освіти. Цьому сприяло створення Центру забезпечення функціонування системи управління якістю освітньої діяльності та укладання й реалізація Програми заходів із забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в УДПУ імені Павла Тичини на 2015 рік.

Про виконання зобов’язань адміністрації згідно діючого Договору щодо розвитку матеріально-технічної бази університету та забезпечення її ефективного господарського обслуговування акцентувала увагу делегатів конференції проректор з економічних та господарських питань Наталія Петренко.

Доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри хімії, екології та методики їх навчання Світлана Совгіра говорила про напрямки роботи із глобальних наукових проблем науковців очолюваної нею кафедри, зокрема, науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» природничо-географічного факультету університету.

Заступник голови студради університету, студентка IV курс історичного факультету Юлія Похолюк особливий акцент зробила на тих статтях діючого Колективного договору, що стосуються розвитку студентської науки, навчального та виховного процес, використання вже створених умов для культурно-мистецького розвитку та відпочинку студентів, їх соціального захисту.

Делегати конференції звіт ректора затвердили, наголосивши, що ректорат спільно з профкомом неухильно докладали зусиль для успішного виконання в повному обсязі діючого Колективного договору.

Пресцентр УДПУ