Усе життя Тамари Василівни Кравченко нерозривно пов’язане з Уманню. Тут народилася і виросла, навчалася, працює нині. Після навчання в Уманському державному педагогічному інституті імені Павла Тичини розпочала трудову діяльність в загальноосвітній школі №3. Була одним із кращих вчителів трудового навчання в місті. За високий професіоналізм Тамару Василівну запросили на роботу до інституту на факультет загальнотехнічних дисциплін, де почала створюватись спеціальність обслуговуюча праця.

З часом закінчила Харківський державний університет харчування та торгівлі, брала участь у створенні і ліцензуванні нового напряму підготовки бакалаврів і магістрів на факультеті «Професійна освіта. Технологія харчової промисловості та організація громадського харчування» та «Професійна освіта. Харчові технології».

За роки роботи в університеті займала посади асистента кафедри, старшого викладача, доцента кафедри теорії і методики трудового та професійного навчання, кафедри професійної освіти та комп’ютерних технологій, кафедри професійної освіти та технологій за профілями, певний час була завідувачем кафедри теорії і методики трудового та професійного навчання, захистила кандидатську дисертацію отримала наукове звання доцента.

Упродовж багатьох років здійснює організацію практик на факультеті інженерно-педагогічної освіти. Її студенти – майбутні вчителі трудового навчання – неодноразово ставали переможцями олімпіад, всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт та займали призові місця.

Тамара Василівна є керівником наукових гуртків для студентської молоді та автором понад 130 публікацій, які присвячені проблемам трудової та професійної підготовки учнів та студентів загальноосвітніх шкіл, коледжів, ліцеїв, технікумів, студентів вищих навчальних закладів.

Т.В.Кравченко співавтор колективної монографії «Проектно-технічна діяльність учнів на уроках трудового навчання: теорія і методика», автор навчально-методичних посібників: «Харчові технології», «Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення», «Методи контролю якості харчових продуктів», «Експлуатація та обслуговування технологічного обладнання харчових виробництв», «Технологія виготовлення напівфабрикатів», «Сучасні технології харчових виробництв», «Проектування харчових підприємств», «Історія харчових виробництв», «Технологічне обладнання харчової галузі», «Логістика у ресторанному господарстві», «Санітарія та гігієна закладів ресторанного господарства», «Professional activity of technology engineers in terms of innovative development in food industry» та ряду наукових статей.

За довготривалу і сумлінну працю в галузі освіти нагороджувалась почесними грамотами Уманської міської ради, грамотою Міністерства освіти і науки України.

Нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти України» та нагрудним знаком «Василь Сухомлинський».

Тож бажаємо Вам, шановна Тамаро Василівно, жіночого щастя та успіхів у роботі!

Пресцентр УДПУ