Вже п’ять років активно розвивають українсько-польське партнерство Умань і Гнєзно, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини і Університет імені Адама Міцкевича в Познані.

28 травня 2010 року у чарівній «Софіївці» відбулася непересічна не лише для нашого міста, а напевне і для всієї України подія – міжнародна мистецька зустріч «Класика над кордонами». Професор Університету імені Адама Міцкевича в Познані Богдан Вальчак у вступному слові зазначив, що «з’єднує нас не тільки мовна і культурна близькість, але також своєрідна духовна спорідненість – результат багатовікового співжиття, що найкраще ілюструє лексична спільність, яка зближає наші мови і протиставляє їх російській. Ця духовна спорідненість створила неповторні, унікальні елементи інтелектуальної і мистецької культури, притаманної лише східній частині Речі Посполитої як обширові, де століттями Захід зустрічався зі Сходом, і це дало позитивні результати».

Українка Тамара Власенко, заслужена артистка України, артистка Черкаської філармонії, лауреат Всеукраїнського конкурсу професійних читців і поляк Збігнєв Грохаль, актор Нового театру в Познані, викладач дикції і виразного читання трьох вищих навчальних закладів, прочитали в павільйоні Флори уривки з прози та поезії найвідоміших українських і польських літераторів: Т. Шевченка, І. Нечуй-Левицького, О. Кобилянської, Ю. Словацького, Г. Сенкевича. Літературну частину дійства органічно доповнили українські пісні у виконання відомого гурту – тріо «Гонта», заслужених працівників культури України Валентина Купчика, Петра Волошина та Василя Семенчука.

Міжнародна мистецька зустріч проходила під патронатом Уманського міського голови Юрія Бодрова і Президента міста Гнєзна Яцека Ковальського, ректора УДПУ Михайла Мартинюка і ректора УАМ Броніслава Марціняка. Організували читання української і польської літературної спадщини Польський культурно-освітній центр УДПУ, лабораторія міждисциплінарних гуманітарних досліджень УАМ, Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України та Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань».