Освічена, розумна, інтелігентна, відповідальна, приваблива, завжди перебуває у пошуках балансу між улюблено роботою та особистим життя. Ось такі вони – жінки факультету соціальної та психологічної освіти.

Лариса Василівна Ткачук – доцент кафедри педагогіки та освітнього менеджментуу третьому поколінні випускниця Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. (Її бабуся була випускницею мовно-літературного факультету Уманського педагогічного інституту 30 -х років, а батько – випускником фізико-математичного факультету в 60-х роках. Ще в студентські роки Лариса Василівна виявила хист до наукової роботи та захопилася вивченням педагогіки.

За роки роботи в Університеті пройшла шлях від лаборанта до визнаного науковця.

Стояла у витоків створення факультету соціальної та психологічної освіти, стала першим деканом тоді факультету соціальної педагогіки та практичної психології і очолювала його до 2011 року.

Має 135 наукових та науково-методичних праць у галузі педагогіки, серед яких: 5 монографій (з них 1 – одноосібна), 5 навчальних посібників (2 з них з грифом МОН), 77 статей у вітчизняних та зарубіжних виданнях, статті, написані на замовлення редакції Великої Української Енциклопедії:

Пані Лариса – знана в Україні науковець-сухомлиніст, член наукової лабораторії «Василь Сухомлинський та школа ХХІ століття» УДПУ імені Павла Тичини, член Української Асоціації імені Василя Сухомлинського, незмінний учасник Міжнародних педагогічних читань «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю».

За значні наукові досягнення, внесок у розвиток теорії і методики наукових досліджень, зміцнення науково-технічного потенціалу Уманщини нагороджена Почесними грамотами відділу освіти Уманської міської ради, Департаменту освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, виконавчого комітету Уманської міської ради.

Доктор педагогічних наук, професор Інна Іванівна Осадченко працює на посаді професора кафедри педагогіки та освітнього менеджменту та очолює ініційовану нею першу в Україні Польсько-українську науково-дослідницьку лабораторію психодидактики імені Яна Амоса Коменського Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Має понад 230 публікацій наукового та навчально-методичного характеру, із них: 71 публікація у фахових виданнях, 5 монографій, 2 навчальних посібника, рекомендованих МОН України, публікації за кордоном (Польща, Чехія, Болгарія, Білорусія, Росія, Казахстан, Молдова).

Дослідниця розробила та сертифікувала методику розвитку артистичних, мовленнєвих та літературних здібностей молодших школярів; казки-пʼєски для молодших школярів; технологію ситуаційного навчання у ЗВО педагогічного спрямування; методику розв’язання педагогічних ситуацій; авторські навчально-методичні посібники «Основи педагогічної майстерності», «Теорія і методика виховання», «Щоденник класного керівника», «Психодидактика початкової школи», «Методологія та методика науково-педагогічного дослідження», «Креативні технології навчання у ВНЗ», «Віршований визначник рослин для молодших школярів», «Римовані правила з української мови: початкова школа», «Ситуаційні завдання, кейси, збірки педагогічних ситуацій» тощо.

Під керівництвом Інни Іванівни було захищено 6 кандидатських дисертацій. Вона є ініціатором проведення понад 20 всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференцій, зокрема: «Модернізація освітнього середовища: проблеми та перспективи», «Актуальні проблеми сучасної психодидактики: філософські, психологічні та педагогічні аспекти».

Професор І.І.Осадченко  є заступником головного редактора наукових журналів «Балкансько-науковий огляд», «Хуманітарні балканських ізследванія», «Навчений вектор на Балканах» (Болгарія), «Modern Humanitarian Journal», «Revistă ştiinţifică progresivă» (Молдова), головним редактором «Вісника Польсько-української науково-дослідницької лабораторії психодидактики імені Яна Амоса Коменського».

Нагороджена Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Уманської міської ради, Департаменту освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаського обкому профспілки працівників освіти і науки України. Нагороджена першою в Україні Премією імені Василя Помагайби у номінації «Дидактика» від Національної академії педагогічних наук України. Відмінник освіти України.

Про кандидата педагогічних наук, доцента Наталію Валентинівну Безлюдну хочеться сказати словами Катона Старшого: «Великий той учитель, який проймається справою, якої навчає»

Розпочала свою трудову діяльність вчителем початкових класів в Уманській загальноосвітній школі І‑ІІІ ступенів №11. Доброзичлива й уважна в ставленні до учнів, була авторитетом і взірцем для наслідування.

З 1994 працює в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини, захистила кандидатську дисертацію на тему «Ідеї розвивального навчання молодших школярів в творчій спадщині В.О. Сухомлинського. Проявила себе як досвідчений і талановитий педагог. У своїй роботі опирається на наукові засади педагогіки та перспективний педагогічний досвід.

Має понад 200 публікацій наукового та навчально-методичного характеру. Із них 57 публікацій у фахових виданнях, 1 монографія, 2 навчальних посібника, рекомендованих МОН України, публікації за кордоном (Польща, Білорусія, Болгарія, Росія, Казахстан), є автором багатьох навчальних посібників:

Наталя Валентинівна органічно поєднує адміністративну, викладацьку та наукову роботу. Є провідним фахівцем з теорії і практики професійної підготовки майбутніх вчителів. На високому професійному рівні проводить лекційні заняття, впроваджує новітні педагогічні технології у навчально-виховний процес.

Наталія Безлюдна є членом Української асоціації імені В. Сухомлинського, користується заслуженою повагою та авторитетом у колективі колег і студентів, широкого загалу науковців та освітян регіону.

Доктор педагогічних наук, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, дійсний член Академії міжнародного співробітництва з креативної педагогіки «Полісся» Тетяна Дмитрівна Кочубей має загальний трудовий стаж 38 років, із них в Університеті – 37.

Пройшла цікавий і насичений шлях професійного становлення: від бібліотекарки до завідувачки наукового відділу, начальниці навчальної частини, викладачки, доцентки, директорки Інституту соціальної та мистецької освіти, проректорки, професорки.

Під керівництвом Тетяни Дмитрівни діє наукова школа «Актуальні проблеми освіти і виховання: історія, сучасність, перспективи», основними напрямами діяльності якої є: концепції виховання в системах освіти України, Європи, Канади та США; освіта в Україні, Європі, Канаді та США: історія та сучасність; соціально-педагогічні засади роботи в умовах сучасного освітньо-виховного середовища; підготовка майбутніх фахівців у системі багатоступеневої освіти. Результатом діяльності наукової школи є 16 захищених кандидатських дисертацій, опубліковані монографії, навчальні посібники, статті.

Тетяна Дмитрівна входить до рецензійної комісії наукових часописів: Studia Zarządzania i Finansów Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu (Польща), а також до редакційних колегій фахових збірників наукових праць «Історико-педагогічний альманах», «Проблеми підготовки сучасного вчителя», «Психолого-педагогічні проблеми сучасної школи» (УДПУ імені Павла Тичини). Вона є автором понад 180 наукових та науково-методичних праць у галузі педагогіки та соціальної роботи.

Тетяна Кочубей член Всеукраїнської асоціації імені В.О. Сухомлинського та Всеукраїнської асоціації істориків педагогіки, колективний член Міжнародної Асоціації шкіл соціальної роботи (International Association of Schools of Social Work (IFSW), «Методи якісної освіти і науково-дослідницької діяльності у теорії і практиці соціальної роботи та управлінні соціальними службами», (Австралія, Мельбурн), Товариства істориків освіти Великої Британії (History of Education Society (UK), «Вплив фемінізму на генезис соціальної роботи в Україні», (Велика Британія, Ліверпуль).

Нагороджена відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «Двадцять років Незалежності України» , нагрудними знаками «За наукові досягнення», «Ушинський К.Д.» (Національна академія педагогічних наук України), Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Почесною грамотою Президії Черкаського обкому профспілки працівників освіти і науки України, Почесною грамотою Черкаської обласної ради, визнана кращою за професією Уманською міською радою.

Вельмишановні жінки! Сердечно бажаємо Вам міцного здоров’я і щастя на довгі роки! Нехай натхнення та оптимізм будуть Вашими вірними супутниками, а доля обдаровує родинним теплом і любов’ю, миром та злагодою.

Пресцентр УДПУ