Кафедра історії України та науково-дослідна лабораторія «Історичне краєзнавство Уманщини» провели Всеукраїнську студентську наукову конференцію «Апостол кращої долі України»: до 200-річчя з дня народження М.І. Костомарова». Історичний факультет не міг обійти увагою цю дату, адже ім’я Миколи Костомарова добре відоме, а одну із попередніх ювілейних дат від дня його народження за рішенням ЮНЕСКО широко відзначено у всьому світі.

Під час роботи конференції, у якій активну участь взяли викладачі, аспіранти, магістранти та студенти, висвітлено багатоманітні напрями громадсько-політичної та культурної діяльності українського історика, письменника, публіциста, критика, етнографа і фольклориста, одного з перших українських літературних критиків.

Простежено життєвий шлях та наукову та творчу спадщину М.І. Костомарова, а також озвучено досліджені ним актуальні питання історії України, історіографію та джерелознавство історії України. Особливу цікавість викликали факти діяльності Миколи Костомарова по заснуванню разом з Миколою Гулаком і Василем Білозерським Кирило-Мефодіївського братства, де він брав активну участь у складанні програмних документів — «Книг буття українського народу», «Статуту Слов'янського товариства св. Кирила і Мефодія», відозв «До братів-українців», «До братів-росіян», «До братів-поляків»; зіставив записку про об'єднання слов'янських народів.

На пленарному засіданні конференції присутні мали можливість почути такі доповіді: «Дитячі та юнацькі роки Миколи Костомарова» (студентка ІІ курсу Ліана Ціліцінська), «Микола Костомаров та його робота в архівах» (студентка ІІ курсу Ірина Гончарук), «Від учениці до дружини – Аліна Костомарова» (студентка ІV курсу Олена Кухновець), «Микола Костомаров та його «відчуття історії» (студентка ІІ курсу Даяна Кіріченко), «Ув’язнення та заслання Миколи Костомарова» (студентка ІІ курсу Аліна Балабай).

Модератор конференції, в.о. завідувача кафедри історії України, доктор історичних наук, професор Тетяна Кузнець наголосила на важливості продовження традиції проведення наукових конференцій по відзначенню пам’ятних дат історії України, що дозволяють об’єднати зусилля вчених, краєзнавців, популяризаторів науки, представників громадськості по вивченню історії України.

Пресцентр УДПУ