На історичному факультеті відбулася презентація звіту про археологічну практику 2017 року, яка проходила у складі Трипільської експедиції НАН України Інституту археології, очолюваної науковим співробітником, вченим секретарем Інституту археології НАН України, кандидатом історичних наук, доцентом Олексієм Корвін-Піотровським та кандидатами історичних наук, науковими співробітниками НАН України Едуардом Овчінніковим і Дмитром Чорноволом.

Виробнича практика є одним із найважливіших видів навчального процесу, покликаного готувати майбутніх фахівців до практичної діяльності, підвищувати рівень їхньої професійної підготовки. Щорічно із завершенням першого курсу студенти історичного факультету відправляються в археологічну експедицію, основне завдання якої формувати у студентів практичні навички польових археологічних досліджень.

Науково-навчальною базою археологічної практики студентів-істориків є кафедра всесвітньої історії та методик навчання історичного факультету (завідувач кафедри – кандидат історичних наук, професор Ігор Кривошея), науково-дослідна лабораторія «Археологія Уманщини» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (керівник – професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання, доктор історичних наук Світлана Біляєва), Науково-дослідний інститут археологічних культур Буго-Дніпровського межиріччя, Інститут археології НАН України, а також Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура».

Під керівництвом досвідчених науковців студенти-практиканти мають можливість наочно зрозуміти таке явище, як культурний шар і специфіку його залягання залежно від історично-природничих факторів, а також вивчити різні аспекти дослідження культурних шарів та археологічних об’єктів. Керівниками цьогорічної практики були викладачі кафедри всесвітньої історії та методик навчання Світлана Біляєва, Катерина Діденко та Владислав Чабанюк.

Традиційно, після завершення експедиції студенти історичного факультету (вже другокурсники) презентують Звіт про проходження археологічної практики. Цьогоріч відкриття захисту розпочалося зі звіту одного з керівників заїзду, професора кафедри всесвітньої історії та методик навчання, доктора історичних наук Світлани Біляєвої та старост – Ніни Бектурганової і Вікторії Юрченко. Ключовим моментом стали творчі номери учасників практики та їхні настанови першокурсникам.

Підсумував пророблену роботу та привітав студентів з успішним проходженням та захистом археологічної практики декан історичного факультету, кандидат філософських наук, професор Анатолій Карасевич

Отже, практика – це не лише позитивна оцінка в заліковій книжці, а й незабутні враження від спільної роботи в експедиціях, археологічних знахідок та теплі спогади про чудові моменти студентського життя.

Пресцентр УДПУ