Історичний факультет бере свій початок з 1930 р., коли постановою Ради Народних Комісарів УСРР від 11 серпня 1930 р. «Про реорганізацію мережі й системи педагогічної освіти», в Умані було створено Інститут соціального виховання, де почалася підготовка вчителів історії. Факультет, який у 1933 р. випустив 25 вчителів історії, називався соціально-економічним. Цього ж року в Уманському учительському інституті створено самостійний історичний факультет, який функціонував до 1935 р. Упродовж 1930 – 1935 рр. було підготовлено більше дев’яноста вчителів історії. Після 1935 р. починається «погром» радянською владою української історичної науки, всеохоплююча політизація соціально-гуманітарного знання та утвердження тотального контролю над історіографією, що й потягло за собою ліквідацію історичного факультету.

В умовах повоєнного відродження історичний факультет діяв з 1946 до 1950 рр. У структурі факультету функціонувало дві кафедри: основ марксизму-ленінізму та історії.

Втретє історичний факультет постав 15 липня 2005 року. Але робота розпочалася не з чистого аркуша. Загальноінститутська кафедра суспільних наук уже тривалий час традиційно забезпечувала викладання гуманітарних дисциплін, з 1991 року була введена навчальна дисципліна «Історія України», а з 1992р була відкрита аспірантура з історії України. На філологічному факультеті з 2002 року велася підготовка спеціалістів з додатковою спеціальністю «історія». Перший набір студентів на історичний факультет було здійснено у  2005 році. Викладацький корпус факультету невпинно зростав. Водночас підвищувався його науково-методичний рівень.

Сьогодні історичний факультет – це 62 науково-педагогічних й технічних працівників та 627 студентів денної і заочної форм навчання освітнього ступеня «бакалавр» і «магістр», які навчаються на двох спеціальностях – 032 Історія та археологія і 014.03 Середня освіта (Історія) та чотирьох спеціалізаціях – європеїстика, краєзнавчо-туристична робота, правознавство та географія.

У структурі факультету працює три кафедри: історії України; всесвітньої історії та методик навчання; філософії та суспільних дисциплін.

Факультет має свою символіку – штандарт, герб і гімн.

 

На факультеті ліцензовано аспірантуру та докторантуру, а також курси підвищення кваліфікації вчителів. Успішно функціонують чотири науково-дослідні лабораторії: «Історичне краєзнавство Уманщини»; «Археологія Уманщини»; «Соціовимір»; «Відродження нації».

З 2005 р. захищено 28 кандидатських і 4 докторські дисертації, підготовлено сотні наукових статей, монографій та навчальних посібників.

Радують і студенти своїми науковими здобутками. Більше 50 осіб стали переможцями предметних олімпіад, конкурсних турнірів з історії та Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

Широким розмаїттям характеризується дозвілля студентів: екскурсії, конкурси, квести, ярмарки, кінолекторій, зустрічі з цікавими людьми, танцювальний колектив, футбольна команда, студія «Поетична Кліо», команда КВН та багато іншого.

Пресцентр УДПУ