Завдяки дослідженню історії уманських вулиць, яке здійснив Владислав Давидюк у книзі «Історія уманських вулиць» [Давидюк, Владислав Миронович. Історія уманських вулиць: вулиця Радянська, вулиця Садова та вулиця Рафаїла Чорного [Текст] / Владислав Давидюк; Від. культури Уман. міськради, Уман. краєзнав. музей. Умань: Сочінський [вид.], 2014. 424 с.: іл. Бібліогр.: с. 349–356], можемо прослідкувати історію побудови корпусу № 3 університету за адресою: вулиця Садова, 28.

На початку ХХ століття на цьому місці стояла одноповерхова садиба, яка належала голові Уманської повітової міської управи. На початку 20-х років ХХ століття у будинку була дитяча поліклініка, яка відновила свою роботу у 1944 році, пізніше за цією адресою розпочала діяльність жіноча консультація та дитяча молочна кухня.

У 1986 році для Уманського державного педагогічного інституту імені П.Г.Тичини була запроектована базова школа на 1668 учнів. Будівництво навчального корпусу розпочалося в січні 1989 року, а у 1990 році недобудовану споруду перепроектували під навчальний корпус Університету. У цей період відбулися події, пов'язані зі зміною політичного устрою в державі. Складний економічний стан у молодій державі мав негативний вплив і на фінансування закладу. Будівництво нового навчального комплексу було призупинено на невизначений термін. У серпні 1995 року для завершення будівельних робіт із державної казни надійшло близько15 млрд крб. Це дало змогу знову приступити до будівельних робіт. У будівництві нового навчального корпусу Університету активну участь брали студентські будівельні загони, які виконували підсобні роботи, копали траншеї для прокладання кабельних ліній тощо.

Робочою комісією у 1996 році навчальний корпус було прийнято в експлуатацію, а остаточно державна комісія прийняла споруду 11 грудня 2000 року.

Не зважаючи на відносно недавню забудову корпусу, він кожного року потребує значних капіталовкладень та ремонту підтримки будівлі у належному стані. Неодноразово проводився поточний ремонт покрівлі, навчальних аудиторій, спортивної та актової зали. У корпусі створено новітні, обладнані сучасною технікою лабораторії та центри. У спортивній залі проводяться змагання міського, обласного, Всеукраїнського та Міжнародного рівня, а в актовій залі кожного року проводиться велика кількість мистецьких заходів.

Особлива увага приділялася дотриманню вимог Державно-будівельних норм доступності до будівель університету маломобільних груп студентів, тому корпус № 3 є абсолютно доступним для означеної категорії людей, облаштовано спеціалізовані санітарно-гігієнічні кімнати, і тому саме на його базі проводиться сесія ЗНО для абітурієнтів з особливими потребами. У 2019 році розроблено проектно-кошторисну документацію «Реконструкція будівлі навчального корпусу №3 у частині прибудови ліфта для людей з обмеженими можливостями», а в 2020 році планується реалізація проекту.

Пресцентр УДПУ