9 травня ми відзначаємо перемогу країн антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною. Український народ зробив гідний внесок у розгром ворога. Наші прадіди боролися за свободу, за право на життя, ціною свого життя і здоров’я принесли мир на землю. Українці на різних фронтах Другої світової війни щоденно наближали перемогу. Мільйони людей в тилу самовідданою працею забезпечували підтримку воїнам. І наш священний обов’язок - пам’ятати про ціну перемоги, про мільйони жертв, котрі не повернулися з поля бою, або на все життя залишилися інвалідами.


Студенти історичного факультету докладають багато зусиль, аби з плином часу не стиралася пам'ять про ті страшні роки воєнного лихоліття. Війна - це найбільше з лих, її страшна сутність - смерть і страждання простих людей, плач матерів і вдів, сирітство дітей. І ніякі події не зможуть примусити нас забути велич подвигу, здійсненного захисниками рідної землі заради щастя майбутніх поколінь.

Особливо болюче місце в історії нашого краю – концтабір «Уманська яма». Нелюдські умови проживання та ставлення окупантів до полонених зробили це місце братською могилою тисячам людей, серед яких і солдати, і мирні жителі, що намагалися їм допомогти. Студенти 43 групи історичного факультету поклали квіти та хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв, що відійшли у вічність.




Студенти-історики також допомогли привести у порядок братську могилу, де поховані військовополонені лазарету №2, який діяв в Умані в роки німецької окупації. Історики провели роботи з очищення території від сміття та оброблення клумби. Студенти 41 і 42 груп вшанували пам'ять танкістів, які звільняли Умань. Поклавши квіти до пам’ятника, що знаходиться на площі Перемоги, наші студенти схилили голови перед визволителями рідного краю. Студенти 21 групи організували власний міні флеш-моб: виготовили «Листівки пам'яті», на яких розмістили інформацію про найбільші бої на території України. Кожна битва - це тисячі вбитих і полонених, десятки тисяч поранених. Ці листівки було роздано студентам нашого університету та жителям міста.




Чергове засідання історичного кінолекторію теж було просякнуте темою війни. Учасники переглянули документальні відеозаписи з учасниками боїв за Україну.

8 травня 1945 року о 23.00 за середньоєвропейським часом нацистська Німеччина підписала акт про капітуляцію. Саме о 23.00 Європа розпочала мирне життя. Колектив історичного факультету приєднався до ініціативи Міністерства культури України та Інституту національної пам'яті з проведення акції "Перша хвилина миру". Представники факультету біля Обеліску Слави запалили свічки пам'яті та вшанували воїнів Другої світової хвилиною мовчання. 9 травня представники історичного факультету у складі делегації УДПУ стали учасниками міського мітингу та покладання квітів до Обеліску Слави.

Але найголовніше те, що студенти усвідомлюють цінність мирного неба над головою, необхідність зупинити всі війни на землі в ім'я майбутнього, щоб щасливо жила наша Україна, всі народи землі. Низько схиляючи голови перед ветеранами та світлою пам’яттю загиблих, молодь дякує їм за перемогу і намагається докласти усіх зусиль, щоб зберегти мир і спокій.

Пресцентр УДПУ