Щорічно 27 січня у багатьох країнах світу вшановують жертв Голокосту.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН і вперше його провели 27 січня 2006 року. Ініціаторами виступили шість країн: Ізраїль, Україна, Росія, Канада, Австралія і США. Генасамблея ООН закликала держави-члени розробити і проводити освітні програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам'яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актів геноциду в майбутньому.

За роки війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них півтора мільйона дітей, що становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі в той час. Планомірне знищення євреїв не можна назвати просто актом геноциду, настільки безпрецедентним воно було за масштабами, опрацьованості і реалізації. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники. Саме тому геноцид єврейського народу в роки війни отримав назву – Голокост (англ. Holocaust – «всеспалення»).

Винищення зазнали й інші групи людей: поляки, радянські військовополонені, інваліди.

Голокост – трагедія усього людства. Він завжди буде всім народам застереженням про небезпеки, які приховує у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередженість.

Зберігаючи пам'ять про нього, ми прагнемо до того, щоб світ ніколи більше не допустив повторення цієї жахливої сторінки історії.
Заперечення Голокосту неприйнятно з точки зору моралі, оскільки несе загрозу існуванню всього світу.

Пресцентр УДПУ