19 березня 2016 року о 20:30 університет символічно вимкнув світло на одну годину — Годину Землі, щоб показати необхідність об'єднаних дій заради майбутнього Планети. Захід «Година Землі» проводився з ініціативи професора Світлани Совгіри та був організований співробітниками науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта».

Вимкнення світла на одну годину не має на меті прямої економії енергії. Це символічна дія, покликана привернути увагу людей, організацій, бізнесу, країн до екологічних проблем Планети та об'єднатися для їх вирішення. Ефект кампанії набагато більш фундаментальний і довгостроковий, ніж одноразове заощадження енергії – це зміна звичок мільйонів людей, зміщення акцентів із суспільства споживання до суспільства гармонійного з природою, це економія природних ресурсів щодня, а не впродовж однієї години на рік.

До цієї акції, яка пройшла на території нового корпусу університету, приєдналися викладачі та студенти природничо-географічного факультету, вчителі, батьки та учні загальноосвітньої школи №3 міста Умань. Учасники акції з цікавістю розглядали зіркове неба з телескопа. Це стало можливим за підтримки доцента Ігоря Ткаченко, за що йому вдячні організатори «Година Землі». Особлива вдячність за матеріальну підтримку акції голові профкому університету Олександру Осадчому.

Під час заходу відбувся невеликий концерт за участю студентів та учнів.

Довідково.

Година Землі була започаткована у м. Сідней (Австралія) в 2007 році, вже через рік ця подія стала світовою екологічною ініціативою, до якої долучилося більше 100 мільйонів людей у 35 країнах світу. В 2009 році Україна разом зі 126 іншими країнами світу також долучилася до всесвітньої акції Година Землі. 2015 року Година Землі стала безпрецедентним успіхом - акцію підтримали 172 країни світу, 7000 міст. Серед тих, хто підтримав подію, були мери міст Гонк-Конг, Ріо-де-Жанейро, Париж та багато інших. В Україні до кампанії долучилися більше 50 міст та містечок, у тому числі Київ, Одеса, Львів, Харків, Полтава та інші.

Кампанію Година Землі-2016 у нашій державі підтримали Міністерство екології та природних ресурсів України та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Пресцентр УДПУ