Гербарій Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини є структурним науково-дослідним підрозділом кафедри біології та методики її навчання природничо-географічного факультету. Він володіє унікальними науковими та історичними колекціями регіонального і загальнодержавного значення, поєднуючи функції фундаментальних та прикладних наукових досліджень з безпосереднім збереженням колекцій. Вони містять інформацію про таксономічний склад, історію розвитку, трансформацію флор, фіторесурси, географічне поширення, еколого-ценотичну приуроченість видів, які ростуть в нашій державі. Колекція охоплює насамперед флору центральної частини України – правобережжя Черкаської, Київської областей, а також Вінницької, Кіровоградської, частково Одеської, Миколаївської. Меншою мірою представлені збори із Харківської, Полтавської, Житомирської, Хмельницької, Херсонської областей, з Криму, Межигірського району Закарпатської та Турківського району Львівської. Гербарій УДПУ є науковою базою для фітобіологічних досліджень, розробки наукових основ раціонального використання рослинних ресурсів, охорони та моніторингу довкілля регіону.




Історія започаткування навчального гербарію почалася 1930 року, коли було створено Уманський інститут соціального виховання та проведено перший набір (30 студентів) на біологічне відділення. Створенням перших гербарних колекцій займалося чимало вчених. Серед них геоботанік І.В. Артемчук (учень видатного українського ботаніка Михайла Васильовича Клокова), який очолював кафедру до Великої Вітчизняної Війни. Згодом, у 1945-1972 роках, він був завідувачем кафедри ботаніки та охорони природи Чернівецького національного університету, де проводив геоботанічні дослідження лук і лісів Буковини. Найбільшої уваги заслуговують роботи І.В. Артемчука "Сіножаті та пасовища гірських і передгірних районів Чернівецької області й шляхи їх поліпшення" (1954), "Природні кормові угіддя лісостепу Чернівецької області, шляхи їх використання і поліпшення" (1956), "Геоботанічне районування Радянської Буковини" (1957).

І.Й.Онищенко починав свою роботу в Уманському університеті садівництва (перші згадки датовані 1936 роком), а у 1938-1940-х та повоєнні роки очолював кафедру ботаніки і фізіології рослин УДПУ. На жаль, зібрані в ті роки старі гербарні зразки не збереглися з причин реорганізації вузу, відсутності приміщень та обладнання для зберігання гербарію, змін керівництва кафедри. У 1947–1948 та 1956 роках під час приєднання до УДПУ природничих факультетів Одеського, Київського та Бердичівського учительських інститутів до нашого гербарію було передано частину їх гербарних фондів.

У 1987 році, коли об’єднану кафедру очолював фізіолог рослин, доцент, декана факультету Семен Ґедзь, навчальний гербарій нараховував уже понад 3 000 зразків флори різних природних зон України.


Значний внесок у створення гербарію зробила кандидат сільськогосподарських наук Марія Бутило, яка працювала у галузі «систематики рослин». Щороку Марія Дем’янівна проводила виставку ранньовесняних рослин, зібраних нею в долині річки Десенки (басейн Південного Бугу). Опрацьований нею матеріал нараховує 1471 гербарних зразків.


Нині науковим куратором гербарію є кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики її навчання Галина Чорна, яка активно примножує та доповнює колекцію новими зразками. Ініціативними колекторами гербарію є студенти УДПУ.

Діяльність гербарію ведеться за кількома напрямами. Перш за все – це поповнення колекції рідкісними видами з районів, які мало досліджені і не представлені в основному фонді, створення гербарію регіонально рідкісних рослин Черкаської та суміжних областей, спеціалізованих гербаріїв з лікарських, ефірно-олійних, декоративних та інших груп корисних рослин. Велике значення приділяється подальшій систематизації та інвентаризації гербарію вищих рослин, розширенню дублетного фонду та створенню інформаційної комп’ютерної бази даних гербарію. Вивчаючи гербарні зразки, фахівці можуть підтвердити існування конкретного об’єкта флори на означеній території у певний час.





Зараз гербарій як унікальна структура, де зібрані рідкісні види рослин флори України, виконує функції ресурсного центру – центру колективного користування. Він комп’ютеризований, описаний в рукописному каталозі й має меморіальну цінність. З 2013 року аудиторію обладнано морозильною камерою, проводиться кріообробка для знищення шкідників та кращого зберігання фондів.

У зв’язку з пошкодженням, гербарні зразки постійно поновлюються та доповнюються новими, цікавими, регіонально- рідкісними та рідкісними видами. Починаючи з 90-х років минулого століття гербарій щорічно поповнюється 1-2 тисячами гербарних аркушів, найбільш цінні з них після визначення викладачами вливаються у науковий гербарій. Зараз його фонди нараховують близько 15 000 гербарних аркушів судинних рослин. У навчальній лабораторії ботаніки та фіторізноманіття у п’яти окремих відсіках дерев’яних гербарних шаф зберігається 1471 гербарних зразків із 164 родин Magnoliophyta флори України.

У гербарії постійно працюють співробітники, аспіранти, студенти кафедри.  Його фонди використовується на лекціях і лабораторних заняттях. З допомогою даних університетського гербарію підготовлені й опубліковані цінні ботанічні дослідження. До речі, ця наукова література також стала частиною фондів гербарію.



Пресцентр УДПУ