Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини не перший рік має стійке фінансово-економічне становище, яке підтверджується тим, що вчасно та в установлені колективним договором терміни проводяться розрахунки із заробітної плати, виплати стипендій, оплата комунальних послуг та платежі до бюджету. Університет утримується за рахунок бюджетних коштів загального та спеціального фондів. Виважена та стабільна фінансово-господарська діяльність є основою ефективного управління університетом. Тому з кожним роком зростає кошторис університету. Так, у порівнянні з 2016 роком він виріс майже на 75%.

Адміністрація університету проводить чіткий контроль за цільовим використанням коштів, особливу увагу приділяє своєчасній виплаті заробітної плати і стипендії, оплаті комунальних послуг, розрахункам з фондами та податками.

Повністю виконуються пункти колективного договору в частині виплати заробітної плати, матеріальної допомоги, виплат на оздоровлення науково педагогічним  та педагогічним працівникам на період відпустки. Оплата відпусток здійснюється у повному обсязі до її початку. В Університеті збережено нарахування надбавки за складність та напруженість у роботі штатним працівникам університету. В структуру заробітної плати включені всі доплати та надбавки до посадового окладу згідно чинного законодавства, проводиться виплата індексації заробітної плати.

Завдяки економії коштів, залученню додаткових джерел фінансування, запровадженню додаткових законодавчо дозволених платних послуг, інноваційних проектів, залученню міжнародних грантів, посиленню контролю за раціональним використанням коштів спеціального фонду Університет має фінансовий запас, який дозволяє збільшувати кількість штатних посад. Упродовж двох останніх років зросла кількість посад науково-педагогічного персоналу на 95 ставок та обслуговуючого персоналу на 62 ставки.

За рахунок коштів спеціального фонду підтримуються в належному санітарно-технічному стані будівлі навчальних корпусів і гуртожитків, модернізується та збільшується комп’ютерна мережа, поповнюється лабораторна база, виділяються кошти на закупівлю спецодягу, миючих та дезінфікуючих засобів, здійснюється оплата інших господарських видатків.

У вересні 2019 року радою трудового колективу схвалені та прийняті зміни до «Положення про встановлення надбавок, доплат, премій працівникам Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини». З’явилися нові критерії щодо преміювання, а саме: високі показники у навчальній, науковій, виховній роботі та винахідницькій діяльності з отриманням ліцензій і патентів; опублікування статей у виданнях, що індексуються у наукометричних базах Scopus, Web of Sciense; організація навчальних, наукових конференцій, олімпіад, культурно-масових та спортивних заходів на загальнодержавному та міжнародному рівні; підготовка переможців наукових, творчих та спортивних конкурсів на загальнодержавному та міжнародному рівні; підготовка та успішне проведення ліцензійної та акредитаційної експертизи спеціальностей; активна участь у профорієнтаційній роботі з абітурієнтами, робота у приймальній комісії; захист дисертації на здобуття наукового ступеню доктора наук, кандидата наук (доктора філософії); підготовка матеріалів для одержання гранту.

За окремою програмою фінансується виплата академічних стипендій студентам, які за результатами екзаменаційної сесії займають високі місця в рейтингу університету.

За рахунок коштів, передбачених у кошторисі студентської ради, оплачуються витрати за участь студентів у наукових конференціях, олімпіадах, мистецьких фестивалях, спортивних змаганнях; купується спортивний інвентар та сценічні костюми; виготовляються презентаційні матеріали з логотипом університету; оплачуються витрати на проведення ІІ етапу Всеукраїнських конкурсів наукових робіт та Всеукраїнських студентських олімпіад; науково-практичних конференцій, різноманітних загальноуніверситетських конкурсів, спортивних змагань.

Фінансово-господарська діяльність Університету спрямовується на зміцнення матеріально-технічної бази, покращення умов праці співробітників, навчання і проживання студентів, капітальні ремонти навчальних корпусів та економне використання енергоносіїв, дає можливість вирішити не тільки значну низку життєво необхідних питань, а й закріпити фінансові та економічні позиції, стабільний та поступальний розвиток університету.

Пресцентр УДПУ