У Всесвітній день вишиванки студенти-філологи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини проходили фольклорну практику в селі Углуватка Христинівського району Черкаської області. Під керівництвом доцентів кафедри української літератури, українознавства та методик їх навчання Валентини Гончарук та Наталії Мамчур молоді фольклористи як справжні дослідники вивчали образ вишиваної сорочки в усній народній творчості та розшукували старовинні артефакти.

Студенти дізналися у місцевого населення про майстринь-вишивальниць, які володіють давніми техніками, переглянули старовинні світлини із зображенням народного вишитого вбрання та одержали унікальну можливість побачити на власні очі давні сорочки.

За сприянням місцевої вчительки Галини Іванівни Санєєвої в цей день відбулася зустріч учасників експедиції з углуватськими учнями. Для дівчаток-четвертокласниць Наталія Мамчур провела майстер-клас із народної вишивки, показала старовинні шви, якими оздоблювалися сорочки. А Галина Іванівна, в свою чергу, продемонструвала студентам власну колекцію старовинних сорочок, які вишивали місцеві майстрині.

Не менш важливим здобутком для майбутніх філологів стали записи старовинних народних пісень у жительок села Зоряне. Одна з них – саме про вишиванку:

«Вишивала я, вишивала я
Білим шовком сорочку,
Дарувала я, дарувала я
Вишиванку синочку.

Та пішов же він, та пішов же він
Проти бурі й грому.
Не знайшов же він, не знайшов же він
Доріженьки додому.

І не знайде вже, і не знайде вже
Ні доріжки, ні стежки.

Пресцентр УДПУ