Факультет соціальної та психологічної освіти заснований в 2005 році. За невеликий проміжок часу гідно показав себе в науковому світі, став орієнтиром та альма-матер для багатьох студентів.

На факультеті здійснюється підготовка фахівців за освітнім ступенем «бакалавр» із 4-х спеціальностей («231 Соціальна робота», «053 Психологія», «232 Соціальне забезпечення», «011 Освітні, педагогічні науки»), а також за освітнім ступенем «магістр» з таких спеціальностей – «231 Соціальна робота», «053 Психологія», «011 Освітні, педагогічні науки», «073 Менеджмент. Управління закладом освіти».

Факультет пропонує широкий вибір інноваційних програм на різних освітніх рівнях, що відповідають сучасним вимогам. Зокрема, вперше в Україні реалізується освітня програма «Соціальна робота. Молодіжний працівник», «Соціальна робота. Управління соціальним закладом» тощо.

У 2016 р. факультет один із перших отримав ліцензію для підготовки «доктора філософії» (відповідно забезпечено вимоги для підготовки «доктора наук») зі спеціальностей «231 Соціальна робота», «053 Психологія», «011 Науки про освіту».

У структурі факультету успішно функціонують кафедри: соціальної педагогіки та соціальної роботи; педагогіки та освітнього менеджменту; психології.

Навчально-виховний процес на факультеті забезпечує висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, який впроваджує у навчальний процес інноваційні технології навчання, сучасні методики організації і контролю самостійної роботи студентів, перспективний педагогічний досвід.

Поряд із теоретичним навчанням особлива увага приділяється практичній підготовці студентів.

Усі спеціальності та програми відповідають актуальним вимогам ринку праці. Це значно полегшує випускникам працевлаштування. Більшість з них отримують свою першу роботу, ще будучи студентами. Саме це і робить факультет соціальної та психологічної освіти популярним серед молоді. Крім того, у них є можливість адаптувати програму навчання до своїх потреб та інтересів, завдяки чому навчання стає не тільки необхідністю, а й, насамперед, задоволенням.

На факультеті сформувалися потужні наукові школи.

Розгалуженою та інноваційною є наукова інфраструктура факультету: Науково-дослідний центр педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування (МОН та НАПН України); науково-дослідні лабораторії – Школа професійного зростання викладача, «Педагогічного краєзнавства Черкащини», «Педагогічної компетентності», «Вдосконалення майстерності майбутнього психолога імені А.І. Кагальняк»; науково-практичні центри – Центр соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму «Без бар’єрів», Гендерний центр, Центр родинного виховання, Школа соціального досвіду «Школа соціальних знань», Центр психологічного діагностування та тренінгових технологій «Інсайт».

Успішно функціонують студентські організації: Студентська соціально-психологічна служба, Національно-патріотичний табір для студентської молоді «Дія», Психологічний клуб «Становлення», Молодіжний центр «Start».

Серед показників видавничої діяльності викладачів факультету – це випуск єдиного фахового видання з історико-педагогічних знань «Історико-педагогічний альманах», а у 2018 р. здійснено державну реєстрацію журналів: «Соціальна робота та соціальна освіта» (у 2020 році увійшов до переліку фахових видань України (категорія В) та «Психологічний журнал».

Перспективним вбачається функціонування Ради молодих вчених та Наукового товариства студентів як творчих осередків формування наукової еліти факультету.

На факультеті сформувалися власні освітні та соціально-виховні традиції: фестивалі, конкурси, заходи тощо. Серед них: Міський конкурс соціальних проектів серед учнівської та студентської молоді «RAZOM»; Фестиваль соціально-психологічних театрів «Почуй! Побач!», Студентський конкурс відеороликів «Здійсни мрію», Регіональний конкурс із психології «Сім’я від А до Я», Конкурс професійної майстерності «Соціальний працівник майбутнього», Конкурс студентських проектів з інклюзивного туризму «Подорожуємо без бар’єрів», Конкурс студентських відеороликів з питань академічної доброчесності, «Інсценізація казок В.О. Сухомлинського на соціально-психологічну проблематику» тощо.

Отже, вищезазначена структура та напрями роботи факультету сприяють освітній, науково-дослідній, соціально-виховній та культурно-творчій діяльності професорсько-викладацького колективу та студентства ФСПО, забезпечують системний підхід до підготовки кадрів вищої кваліфікації, плекають інтелектуальний потенціал країни.

Пресцентр УДПУ