Факультет початкової освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини свою історію починає з 1960 року. Цьогоріч йому виповнюється 60 років.

Нині факультет здійснює підготовку за освітніми ступенями «бакалавр», «магістр» із спеціальностей: Початкова освіта. Спеціалізація: Психологія; Початкова освіта. Спеціалізація: Дошкільна освіта; Початкова освіта. Спеціалізація: Середня освіта (мова і література (англійська)); Початкова освіта. Спеціалізація: Середня освіта (інформатика).

Фахова підготовка студентів факультету забезпечується силами трьох кафедр: теорії початкового навчання; фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі; виховних технологій та педагогічної творчості.

Візитною карткою факультету є навчальний центр підготовки вчителів для нової української школи, лабораторія модернізації початкової освіти, регіональний науково-методичний центр інноваційних освітніх технологій, Польсько-українська лабораторія психодидактики імені Яна Амоса Коменського та наукова школа «Підготовка майбутнього вчителя до інноваційної діяльності».

Навчально-методична робота факультету спрямована на підготовку висококваліфікованого учителя початкової школи. Висока якість фахової підготовки досягається шляхом поєднання класичних університетських підходів та інноваційних технологій.

На факультеті здійснюється ґрунтовна організаційна робота щодо залучення широкого кола студентів у роботу 16 наукових гуртків, проблемних груп.

Важливу роль у науковому житті факультету відіграє організаційна та консультативна діяльність студентського наукового товариства. Щорічні наукові здобутки студенти мають можливість презентувати широкому загалу у збірниках наукових праць «Перші кроки на ниві наукових досліджень» та «Здобутки молодих науковців».

Факультет має добрі традиції в організації дозвілля студентів. Студенти беруть участь у підготовці та проведенні конкурсів, свят, тематичних вечорів, займаються у спортивних секціях. Є серед нинішніх студентів факультету учасники та призери спортивних змагань всеукраїнського та європейського рівня.

Особливою гордістю факультету є студентський народний театр драми і комедії. Колектив є багаторазовим лауреатом та володарем гран-прі міжнародних та всеукраїнських фестивалів, конкурсів.

Факультет початкової освіти впевнено розвивається, дотримуючись сформованої стратегії розвитку, яка складається з кількох компонентів: орієнтованість навчального процесу на творчість, самостійність, індивідуальність кожного студента; неповторність його особистості; компетентнісний підхід в освіті.

Пресцентр УДПУ