Факультет мистецтв УДПУ імені Павла Тичини представляє один з найбільших цікавих напрямів вищої освіти – професійну підготовку і виховання творчих особистостей у галузях музичного, хореографічного, образотворчого мистецтва. Пріоритети, які сповідує факультет – освіта і творчість, професіоналізм і культура, патріотизм і толерантність.

Сьогодні на факультеті навчається 450 студентів (денної та заочної форми навчання) за спеціальностями:

  1. Середня освіта (Образотворче мистецтво, Музичне мистецтво, Хореографія»);
  2. Культура і мистецтво. Музичне мистецтво;
  3. Культура і мистецтво. Хореографія.

 Підготовку фахівців здійснюють чотири кафедри: музикознавства та вокально-хорового мистецтва; образотворчого мистецтва; хореографії та художньої культури; інструментального виконавства.

У підготовці фахівців задіяно 56 працівників, з них: 5 – докторів наук, 7 – професорів, 3 – народних артиста України, 1– заслужений працівник освіти; 4 – заслужених працівників культури України, 2 – заслужених діячів мистецтв України,  26 – кандидатів наук, доцентів.

Історія створення факультету бере свій початок з 1989 року. Підготовку вчителів початкових класів, які освоюють додаткові мистецькі спеціальності («музика», «образотворче мистецтво») здійснювала кафедра музики і образотворчого мистецтва (на факультеті початкової освіти). В 1992 році на факультеті підготовки вчителів початкових класів здійснено перший набір студентів на додаткову спеціальність «хореографія». В 1997 році створено кафедру МОМХ (музики, образотворчого мистецтва і хореографії). У вересні 2003 року на базі навчально-наукового Інституту соціальної та мистецької освіти створено мистецько-педагогічне відділення.

Як самостійний підрозділ факультет функціонує з 2005 року. Спочатку факультет складався із двох кафедр – кафедри хореографії та музінструмента та кафедри образотворчого мистецтва і художньо-трудової діяльності. Згодом кількість кафедр зростає і в 2012 році існувало вже 4 кафедри.

У 2015 році мистецько-педагогічний факультет реорганізовано у факультет мистецтв.

У літописі факультету залишили вагомий слід викладачі – художник-графік, член Національної спілки художників України Клещар Г. А., заслужений працівник культури України Костриця В. В., балетмейстер Піддубний Г. О., хормейстери Буланов І. М.,  Андруник І. М., Купчик А. Т. та ін.  В різний час на факультеті працюють (за сумісництвом) відомі в Україні спеціалісти в галузі мистецької педагогіки професори Рудницька О. П., Щолокова О. П., Семешко А. С., Колосок О. П., запрошений для роботи народний артист України, проф. Гнатюк М. В.

За 30 років свого існування факультет підготував близько 3-х тисяч учителів мистецьких дисциплін.

Студенти факультету беруть участь у різноманітних міжнародних програмах, які передбачають стажування та відкривають перспективи одержати паралельно освіту за кордоном (Польщі, Португалії, США, Англії).

На факультеті постійно відбуваються міжнародні, всеукраїнські, регіональні конференції та семінари, функціонує Мала академія народного мистецтва.

Поряд з навчально-виховною та науковою роботою на факультеті успішно ведеться художньо-творча, концертна діяльність. Відомі в Україні та за її межами мистецькі колективи – народний аматорський колектив «Гонта», народний аматорський колектив «Софія», народний аматорський ансамбль сучасного танцю «Візаві», народний аматорський ансамбль народного танцю «Яворина», народний хор «Кобзар», народний ансамбль «Музичні візерунки», народний аматорський ансамбль «Акварелі», народний аматорський інструментальний дует «Ренесанс», народний аматорський колектив профспілок України «Молодіжний камерний хор», народний аматорський колектив профспілок України ансамбль гітаристів, народний аматорський колектив академічної манери співу жіночий хор «Юність», вокальний ансамбль «Намисто» – стали навчальними лабораторіями, де студенти вдосконалюють набуті фахові знання та навички. Колективи неодноразово були володарями Гран-прі, переможцями (дипломантами, лауреатами, призерами) міжнародних та всеукраїнських конкурсів і фестивалів.

Компетенції набуті на факультеті мистецтв, дають змогу випускникам успішно працювати на теренах педагогічної та мистецької діяльності в Україні та за кордоном, проявляти себе у сферах культури і науки.

Чимало випускників факультету закінчили аспірантуру, докторантуру, отримали вчені звання доцентів, професорів, заслужених працівників культури і працюють у вищих навчальних закладах України, у мистецьких центрах, інституціях естетичного профілю, а також диригентами, артистами (солістами хорового колективу, оркестрової групи, хореографічних ансамблів та ін.), балетмейстерами, менеджерами соціокультурних заходів.

Потужний науково-педагогічний потенціал, сучасна матеріально-технічна база, новітні технології навчання та індивідуалізація навчального процесу дозволяють нам готувати фахівців з належним рівнем професійної підготовки.

Пресцентр УДПУ