Шість років тому 14 закладів вищої освіти, серед яких і Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, долучилися до проєкту «Шкільний вчитель нового покоління», запропонованого Британською Радою в Україні. Це був досить серйозний виклик, навіть, для творчої і готової до новацій та прогресивних ідей команди. Серед  учасників проекту з українських університетів та кураторів від Британської Ради, факультет іноземних мов УДПУ імені Павла Тичини мав найбільшу команду розробників, до якої увійшли професор кафедри іноземних мов Оксана Заболотна, завідувач кафедри англійської мови та методики її навчання Алла Гембарук та доцент цієї ж кафедри Олена Бевз.

Протягом шести років викладачі  університетів проходили курс перепідготовки під час функціонування літніх та зимових шкіл, організованих Британською Радою. Апробуючи проект та очікуючи на позитивні результати, університети випустили перших вчителів англійської мови за цією програмою підготовки та пройшли аудит, результати якого вразили усіх: і учасників, і організаторів. Усі розробники проекту отримали свідоцтва.

26 листопада 2019 року команда викладачів факультету іноземних мов на чолі з першим проректором Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини професором Андрієм Гедзиком та деканом факультету, доцентом Іриною Постоленко взяли участь у звітній конференції, на якій директором TransformELT, незалежним консультантом Аланом С. Макензі було представлено результати проекту.

На заході були присутні не лише представники МОН України та учасники проєкту, а й викладачі та адміністрація ЗВО, які лише планують розпочати перехід на сучасну модель підготовки вчителя англійської мови. Під час панельної дискусії професор Оксана Заболотна та магістрантка факультету іноземних мов Ольга Жупаник ділилися власним досвідом та напрацюваннями.

Приємно, що наш університет тепер у складі небагатьох, які вперше в Україні перейшли на зовсім новий рівень методичної підготовки майбутніх вчителів англійської мови. Вітаємо з успішним завершенням пілотування програми і з нетерпінням очікуємо на масштабне її впровадження в Україні.

Пресцентр УДПУ