Факультет іноземних мов було засновано в 2005 році як факультет іноземної філології Інституту філології та суспільствознавства Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. У 2015 році факультет іноземної філології було перейменовано на факультет іноземних мов. Сьогодні – це потужний осередок іншомовної освіти та центр підготовки висококваліфікованих фахівців з іноземних мов у регіоні.

Професіоналізм, компетентність, обізнаність з найсучаснішими досягненнями в галузі лінгвістики, методики викладання іноземних мов, педагогічної компаративістики, участь у міжнародних освітянських проектах та сприяння інтегруванню України у європейський та світовий освітній простір визначають сьогодні обличчя факультету та пріоритети його діяльності.

Факультет працює у складі трьох кафедр: іноземних мов; англійської мови та методики її навчання; теорії та практики іноземних мов.

Здобувачі вищої освіти вивчають англійську мову – як першу; німецьку, французьку, іспанську мови (на вибір) – як другу; китайську, польську мови та іврит – як третю іноземну мову.

На факультеті іноземних мов в межах двох спеціальностей 014 Середня освіта (Мова і література (англійська)) та 035 Філологія здійснюють підготовку за такими освітніми програмами.

- для ОС «Бакалавр»: Середня освіта (Мова і література (англійська, німецька)), Середня освіта (Мова і література (англійська, французька)),  Середня освіта (Мова і література (англійська, іспанська)).

Навчаючись за освітньо-професійними програмами Середня освіта (Мова і література (англійська, німецька)), Середня освіта (Мова і література (англійська, французька)), Середня освіта (Мова і література (англійська, іспанська)) на ОС «Магістр» здобувачі вищої освіти отримують кваліфікацію: вчителя англійської, німецької мов та зарубіжної літератури; англійської, французької мов та зарубіжної літератури; англійської, іспанської мов та зарубіжної літератури.

За освітньо-науковою програмою Середня освіта (Мова і література (англійська)) – кваліфікацію викладача англійської мови та зарубіжної літератури, за освітньо-професійною програмою Філологія. Германські мови та літератури (переклад включно) здобувачі вищої освіти отримують професійну кваліфікацію філолога, перекладача англійської мови.

Ні для кого не секрет, що факультет іноземних мов обирають абітурієнти з різних куточків України саме через високу професійну мовну підготовку та непересічні можливості міжнародних програм, які відкривають нові горизонти європейських стандартів освіти та мультикультурне середовище спілкування. Міжнародна співпраця, проекти та програми дають змогу професійно зрости та особистісно ствердитись не лише студентам, а й викладачам.

Для цього на факультеті створені усі умови. Поряд із поточними заняттями постійно діють курси іноземних мов, які готують до міжнародної сертифікації знань. Щорічно подаються грантові заявки для отримання нових місць для академічних обмінів. Ведеться плідна робота по розширенню існуючих можливостей міжнародного співробітництва та пошуки нових альтернатив. Факультет активно долучається до роботи над міжнародними науковими проектами.

Важливою позицією розвитку факультету іноземних мов стало розроблення та впровадження освітньо-експериментальних проектів:

  1. Проект «Шкільний вчитель нового покоління» в рамках спільного проекту МОН України та Британської Ради в Україні передбачає розробку експериментальної програми та курсу з методики викладання англійської мови.. Введення освітніх новацій відбувається завдяки постійним тренінгам, літнім та зимовим школам Британської Ради.
  2. Проект «Інтернаціоналізація університету в умовах автономії вузу та соціально-політичної нестабільності в Україні» в рамках «Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України» у співпраці з Британською Радою в Україні.
  3. Проект «Модернізація педагогічної вищої освіти з використанням інноваційних інструментів викладання» (MoPED – № 586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP..)».
  4. Розвиток потенціалу вищої освіти, програма Еразмус+, КА-2. Науково-педагогічні працівники та студенти постійно підвищують свій професійний рівень у партнерських зарубіжних закладах вищої освіти (Велика Британія, Польша, Португалія, Болгарія та ін.)

Факультет іноземних мов постійно відвідує лектор Німецької служби академічних обмінів DAAD в Україні Аня Ланге, яка проводить презентації програм, тренінги з укладання пакетів документів, а також безкоштовне тестування з німецької та англійської мов на отримання сертифіката відповідного рівня.

Важливою ланкою організації навчально-виховної роботи на факультеті іноземних мов є інститут кураторства та студентське самоврядування, керівним органом якого є студентська рада. Члени студентської ради залучені до діяльності у різних напрямах: науковий, міжнародні відносини, інформаційний, культурно-просвітницький, соціально-побутовий та спортивний. Така різноплановість роботи студентської ради дозволяє організовувати різноманітні студії дозвілля на факультеті: студія європейських мов, студія «Міжнародна освіта», студентська студія дозвілля, поетичний клуб «У Софіївці», хореографічна студія, ФАНТІК-клуб, студентський хор «Carmina Mundi», народний аматорський хореографічний колектив профспілок України «Inspiration».

Пресцентр УДПУ