У 1930 році в Умані було створено Інститут соціального виховання, а в його складі техніко-математичне відділення, яке було першоосновою нинішнього факультету фізики, математики та інформатики.

Нині факультет здійснює підготовку студентів за ОС бакалавр та магістр за такими спеціальностями, як 014.08 Середня освіта. (Фізика), 014.04 Середня освіта. (Математика), 014.09 Середня освіта. (Інформатика) з додатковими спеціалізаціями: математика, інформатика, охорона праці, комп'ютерні мережі та системи. У 2018 році відкрито ліцензію на підготовку спеціалістів за спеціальністю 014.15 Середня освіта. (Природничі науки).

В історії факультету можна виокремити такі основні періоди його розвитку:

  • 1930-1935роки – період утворення і становлення техніко-математичного відділення, яке в 1933 році було перейменовано на механіко-математичне, згодом – в математичне.
  • 1935-1979роки – період функціонування фізико-математичного факультету, який було створено на базі математичного відділення. У 1939 році було створено кафедри фізики та математики Уманського учительського інституту.
  • 1976-1995роки – період функціонування факультету підготовки вчителів загально-технічних дисциплін і праці, який готував вчителів трудового навчання і фізики.
  • 1995-2001роки – період діяльності факультету під назвою фізико-технічний, який готував фахівців широкого профілю – вчителів фізики, астрономії, математики, трудового навчання, безпеки життєдіяльності та основ інформатики. В цей час на факультеті було створено три кафедри: загальної фізики і методики її викладання, теоретичної фізики і інформатики та вищої математики.
  • в2001 році відбулася реорганізація фізико-технічного факультету. На його базі було створено два факультети: фізико-математичний та технолого-педагогічний. В період 2001-2004 р.р. на  фізико-математичному факультеті створюється навчально-методичний центр «Планетарій», який став першим планетарієм, збудованим у вищому навчальному закладі України за роки її незалежності.
  • у 2015 році фізико-математичний факультет перейменовано на факультет фізики, математики та інформатики. 

В складі факультету працюють такі кафедри:

Сьогодні факультет фізики, математики та інформатики є науковим центром на базі якого функціонують Науково-дослідний центр подвійного підпорядкування НАПН України і МОН України «Інформаційно-комунікаційних технологій навчання фізики й астрономії»; Науково-дослідна лабораторія «Проблеми дидактики фізики в основній школі»; Наукова школа професора Мартинюка М. Т. «Актуальні проблеми дидактики фізики і астрономії в загальноосвітній школі та фахової підготовки майбутніх вчителів у вищих навчальних закладах» та інші.

На факультеті виконується Міжнародний проект «Модернізація педагогічної вищої освіти з використанням інноваційних інструментів викладання» (MoPED № 586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP) програми ЄС Еразмус + КА2 – Розвиток потенціалу вищої освіти. Головною метою проекту є модернізація навчальних планів педагогічних ЗВО України шляхом впровадження найсучасніших методик викладання із використанням ІКТ та методів дослідження результатів.

На факультеті діють студентські наукові гуртки та проблемні групи; студентське самоврядування, студентське наукове товариство; гуртки та клуби за інтересами.

Пресцентр УДПУ