Факультет фізичного виховання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини було створено в 2007 році.

За час існування факультетом було підготовлено близько 1500 вчителів фізичної культури. Вони щорічно поповнюють тренерські та педагогічні колективи навчальних закладів України. Серед них добре відомі:

Крикун Олександр – Заслужений майстер спорту України. Учасник XXVII Олімпійських Ігор (Сідней, 2000) та XXVIII Олімпійських Ігор (Афіни, 2004).

Луценко Олександр – майстер спорту України, член національної команди України з легкої атлетики. Срібний призер I-го юнацького Чемпіонату Світу. 2001рік – чемпіонат Європи  в Італії – 6 місце.

Жук Людмила – майстер спорту України з веслування на байдарках і каное. Учасниця чемпіонату Європи  та Світу з 2005 по 2013 роки.

Солошенко Ігор – майстер спорту України міжнародного класу з кіокушинкай-карате, учасник чемпіонату світу та Європи.

Василь Шуптар – майстер спорту міжнародного класу України, Чемпіон Світу (2012 Фінляндія), Бронзовий призер на Чемпіонаті Європи (2014 Фінляндія) та Чемпіонаті Світу (2015 Лас-Вегас).

Викладання фахових дисциплін навчального плану здійснює три кафедри: кафедра теорії і методики фізичного виховання; кафедра спортивних дисциплін, кафедра медико-біологічних основ фізичної культури.

 

На факультеті працює 22 науково-педагогічний працівник: 13 кандидатів наук (10 доцентів, 3 старших викладачів), 7 викладачів 2 заслужених тренери України. Також один викладач має звання  майстра спорту міжнародного класу та 3 викладача – кандидата в майстри спорту України.

Навчальна робота на факультеті фізичного виховання здійснюється за двома освітніми ступенями «Бакалавр» та «Магістр».

Для забезпечення якісної реалізації освітньо-професійних програм лекційні аудиторії, комп’ютерні класи, навчальні кабінети та лабораторії, спортивні зали, стадіон, ігрові майданчики забезпечені сучасним інвентарем та приладами.

На факультеті склалася чітка система удосконалення спортивної майстерності студентів, підготовки їх до участі в змаганнях різного рівня. Постійно здійснюється цілеспрямований відбір талановитої молоді, підтримується тісний зв’язок із спортивними школами міста та регіону, проводяться семінари та наради тренерів з різних видів спорту, налагоджена співпраця із спортивними товариствами та клубами. На базі факультету здійснюється підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів середньої та вищої освіти.

Щороку на факультеті проводиться  Всеукраїнські науково-практичні інтернет-конференції, науково-практичні та науково-методичні семінари, круглі столи.

Викладачі постійно беруть участь у Всеукраїнських та Міжнародних науково-практичних конференціях, результати своїх досліджень представляють на сторінках фахових українських видань та зарубіжних журналів, проходять стажування в Україні та за кордоном, є дійсними членами «Польсько-української науково-дослідної лабораторії дидактики імені Яна Амоса Коменського», міжнародної асоціації імені Василя Сухомлинського та інших.

Відповідно до напрямів роботи наукових гуртків та проблемних груп постійно здійснюється підготовка студентів до участі у Всеукраїнських студентських олімпіадах, конференціях, конкурсах наукових робіт, підготовка випускних кваліфікаційних робіт. 

Виховна робота на факультеті фізичного виховання здійснюється на засадах демократизму та спрямована на забезпечення гармонійного цілісного розвитку особистості. Важливу роль у процесі виховної роботи на факультеті відіграє студентське самоврядування. Представники студентської ради факультету беруть участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення освітнього процесу, науково-дослідної роботи, призначення стипендій, організації дозвілля, оздоровлення; у заходах щодо забезпечення якості вищої освіти; захищають права та інтереси студентів, проводять організаційні, просвітницькі, наукові, спортивні, оздоровчі та інші заходи.

Студенти факультету є активними учасниками різноманітних благодійних акцій, фестивалей, конкурсів, змагань.

Пресцентр УДПУ