Факультет дошкільної та спеціальної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини є регіональним центром підготовки педагогічних кадрів для національної системи освіти України.

На факультеті здійснюється підготовка студентів за спеціальностями: 012 Дошкільна освіта (спеціалізація за вибором: спеціальна освіта, початкова освіта, психологія) та 016 Спеціальна освіта (спеціалізація за вибором: психологія спеціальна, психолого-педагогічна реабілітація, інклюзивна освіта) на денній та заочній формах навчання. Контингент студентів факультету систематично збільшується. Нині нараховується близько 1,5 тисячі осіб.

Сфера працевлаштування випускників охоплює заклади дошкільної, загальної середньої та спеціальної освіти, навчально-реабілітаційні та інклюзивно-ресурсні центри, заклади з інклюзивною формою навчання, відділи освіти, служби психолого-педагогічного та соціального супроводу.

На факультеті дошкільної та спеціальної освіти освітній процес забезпечують професорсько-викладацькі колективи кафедр дошкільної освіти, спеціальної та інклюзивної освіти, психології та педагогіки розвитку дитини. З-поміж них: 7 докторів наук, професорів, 22 кандидатів наук, доцентів та 10 викладачів. Переважна більшість з них є випускниками факультету.

Творчим здобутком колективу є Концепція розвитку дошкільної освіти Черкащини, монографії, навчальні посібники, авторські програми навчально-методичного забезпечення освітнього процесу.

На факультеті дошкільної та спеціальної освіти функціонують науково-дослідницькі лабораторії та центри: «Василь Сухомлинський і школа ХХІ століття»; Науково-методичний центр цифрової педагогіки у дошкільній та спеціальній освіті; «Дошкільна освіта: сутність, перспективи розвитку в ХХІ столітті»; Інклюзивна педагогіка; Центр розвитку дитини «Дивосвіт».

У науково-дослідних лабораторіях та центрах студенти мають можливість займатися власними науковими пошуками під час написання курсових та випускних кваліфікаційних робіт. За результатами їхніх досліджень видається збірник студентських наукових праць «Перші спроби пошуку в науковому просторі».

Сьогодні для студентів створено всі умови для навчання й відпочинку. Факультет має потужну матеріально-технічну базу, спеціалізовані аудиторії і кабінети, інформаційно-методичні та реабілітаційні центри.

Інноваційним напрямом роботи факультету дошкільної та спеціальної освіти є організація та проведення курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників зі спеціальностей 012 Дошкільна освіта та 016 Спеціальна освіта.

Факультет дошкільної та спеціальної освіти – центр вивчення, впровадження та пропаганди національної культури. Під керівництвом майстра декоративного розпису Олени Поліщук працює майстерня українського народного декоративно-прикладного мистецтва. Традиційними стали виставки творчого доробку студентів у художніх музеях міст Умані, Черкас, в Українському домі.

Стратегія розвитку факультету спрямована на підготовку фахівців нової генерації, здатних навчатися впродовж життя, критично мислити, ставити цілі та досягати їх, працювати в команді, спілкуватися в багатокультурному середовищі, виконувати нову роль (фасилітатора, тьютора, модератора) в індивідуальній освітній траєкторії дитини з особливими освітніми потребами.

Пресцентр УДПУ