27 вересня 2009 року студенти та викладачі фізико-математичного факультету здійснили екскурсійну поїздку до Національного музею народної архітектури та побуту під «відкритим небом» у селищі Пирогів.

Мета поїздки – національне виховання студентської молоді, формування національної свідомості, виховання поваги та любові до рідної землі, національного багатства країни, мови, культури, українських звичаїв та традицій.

Студенти ознайомились з архітектурно-ландшафтним комплексом просто неба всіх історико-етнографічних районів України, у якому за тридцять років свого існування зібрано багату колекцію експонатів, яка включає більше 200 споруд, що представляють різні історичні області України.

Особливу зацікавленість учасники поїздки проявили до величезної колекції етнографічних експонатів, що включає традиційні костюми, тканини, вишивку, килими, кераміку, вироби з металу, дерева і скла, музичні інструменти, живопис, домашнє начиння.

Екскурсія викликала живий інтерес студентів до морально-етичної спадщини українського народу, сприяла вихованню духовності та формуванню національної культури студентів, формуванню у молоді естетичних поглядів, смаків, які ґрунтуються на українських народних звичаях та традиціях.