Щороку у Всесвітній день лісу (відзначається 21 березня) світова спільнота фахівці з усього світу обговорюють проблеми лісу, його екологічну роль і користь, використання лісових ресурсів тощо. Ліс – це не лише дерева. Ліс – це певний природний комплекс, в якому діє нерозривний взаємозв’язок, закон єдності природи. Однак глобальна вирубка лісів, яка продовжується загрозливими темпами, може призвести до непоправних негативних наслідків.

Не допустити трагічної загрози лісам намагаються природоохоронці, серед яких і представники нашого університету. Студенти на запрошення лісничого Петра Шевчука (ДП «Уманське лісове господарство» Собківського лісництва) долучились до природоохоронної акції «Посади ліс», яка пройшла 1 квітня у рамках відзначення Всесвітнього дня лісу.

Організатори акції — співробітники науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» на чолі з професором Світланою Совгірою ставили перед собою три мети: наукову – дослідити умови вирощування дерев діагональним методом; навчальну – оволодіти технологією посадки граба, клену, берези та виховну – прищепити почуття любові до природи, примножити її багатства.

Так, студенти ІІ курсу природничо-географічного факультету разом зі студентами Уманського педагогічного коледжу, учнями Уманської ЗОШ №3 (всього в акції взяли участь 60 осіб) висаджували молоденькі ясени, клени та берези. На обході №4 Собківського лісництва на площі 1,0 га було висаджено понад 500 саджанців.

Природоохоронна акція «Посади ліс» стала вже гарною традицією для студентів УДПУ і вкотре об’єднала молодих людей, яким небайдужа доля природного потенціалу нашого краю. Сьогодні дуже важливо зберегти та примножити лісові насадження. Той, хто по-варварськи, по-споживацьки ставиться до лісових насаджень, порушує природоохоронне законодавство, а саме ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» та ст. 27 Закону України «Про рослинний світ».

Не слід забувати, що майбутнє лісу – в наших руках!

Пресцентр УДПУ