Кількатисячну когорту студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини імені Павла Тичини поповнили першокурсники, з якими нині на всіх факультетах проходять зустрічі. Це довгоочікувані організаційні зібрання, на яких відбуваються ближчі індивідуальні знайомства, ознайомлення з основними аспектами студентського життя.

Одні з перших в актовій залі УДПУ нового корпусу провели зустріч першокурсників та їхніх батьків представники мистецько-педагогічного факультету. З теплими напутніми словами до першокурсників звернулася декан факультету, кандидат історичних наук, доцент Олена Дудник. Вона привітала присутніх студентів зі вступом в Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини і подякувала батькам за підтримку і допомогу своїм дітям у виборі вузу. Олена Володимирівна детально розповіла про організацію навчального процесу на факультеті, систему пільг, передбачену для різних категорій населення, практичну підготовку майбутніх фахівців, умови проживання та дозвілля студентів, а також ознайомила майбутніх студентів з особливостями навчання у вузі та матеріально-технічною базою університету.

Про особливості підготовки спеціальності «Хореографія» на зустрічі повідомила викладач кафедри хореографії та художньої культури Анастасія Криворотенко, спеціальності «Образотворче мистецтво»Зоя Юзвенко, спеціальності «Музичне мистецтво» – кандидат педагогічних наук, доцент Тетяна Кремешна.

Перші кроки вчорашнього школяра на тернистій стежці вищої школи вимагають від нього не тільки старання та загальної підготовки, але й значних якісних змін. Період адаптації до нового ніколи не буває простим. Визначенню основних проблем, які виникають у студента, а також у навчального закладу в період адаптації було присвячено спеціальне дослідження. З метою адаптації студентів І курсу до навчання у вищій школі деканатом була підготовлена пам’ятка «Першокурснику». По завершенню зустрічі присутні батьки і першокурсники отримали кваліфіковані консультації по питанням, які їх найбільше хвилюють перед початком навчального року.

На зустрічі абітурієнтів та їхніх батьків з професорсько-викладацьким складом факультету дошкільної та корекційної освіти декан, кандидат педагогічних наук, доцент Світлана Попиченко ознайомила присутніх з структурою університету, факультету та організацією навчального процесу. Заступник декана з виховної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент Інна Бабій ознайомила присутніх з організацією дозвілля на факультеті дошкільної та корекційної освіти і університету в цілому. Магістрантка Таїсія Дичок розповіла про всі можливості для наукового, творчого та особистого розвитку, які надає ВНЗ та про студентські досягнення у різноманітних конкурсах, наукову роботу студентів, ознайомила із особливостями позааудиторного студентського життя університету.

Лави студентів-бюджетників факультету іноземної філології Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини поповнили кращі представники молодої генерації з різних областей України: Львівської, Одеської, Луганської, Вінницької, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Сумської, Полтавської та інших регіонів. На перші батьківські збори разом із студентами прибули члени їхніх родин: батьки, сестри, брати, які висловлювали щиру радість з приводу вступу до одного з найпотужніших університетів України.

Адміністрація, студентство факультету щиро вітали нове поповнення з успішним вступом на факультет, бажали успіху, натхнення, сил на досягнення найвищих академічних результатів, аби стати фахівцем сучасного покоління, конкурентоспроможним на вітчизняних та міжнародних ринках праці. Декан факультету кандидат педагогічних наук, доцент, Заслужений працівник освіти України Надія Бріт ознайомила батьків і студентів з історією факультету, специфікою його діяльності, кар’єрними перспективами випускників, а також відповіла на численні запитання присутніх. Заступник декана з міжнародної діяльності, кандидат філологічних наук, доцент Петро Грабовий ознайомив з перспективами участі студентів у різноманітних міжнародних програмах, зазначивши, що міжнародна діяльність – це один із засобів входження в міжнародній освітній простір. Крім можливості участі у міжнародних проектах, студенти також мають нагоду отримати подвійний диплом.

Декан технолого-педагогічного факультету, доктор педагогічних наук, професор Станіслав Ткачук на зустрічі зі студентами-першокурсниками та їх батьками із початком шляху до здобуття вищої освіти і подякував за вибір технолого-педагогічного факультету, познайомив присутніх із кураторами. Згідно порядку денного на зустрічі відбулося знайомство зі структурою університету та факультету, говорилося про організацію навчально-виховного процесу на факультеті, про права та обов’язки студентів, виховну роботу. Активну участь у обговоренні цих питань взяли заступник декана з навчальної роботи, доцент Леся Кравченко та диспетчер факультету Надія Вертіль. Окремо з провідним фахівцем відділу обліку та працевлаштування студентів Олександром Грушою обговорювалися питання з прав та обов’язків студентів, а також податкового кредиту на навчання.

У теплій атмосфері пройшла зустріч абітурієнтів, які вибороли право стати студентами першого курсу факультету початкової освіти та їх батьків з деканом та викладачами факультету. Декан факультету, доцент Борис Якимчук привітав молодь з успішним вступом на навчання і побажав успіхів у студентському житті. Борис Андрійович подякував батькам за підтримку дітей у виборі їх професійного майбутнього і висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю. Декан проінформував про особливості організації навчання та дозвілля студентів на факультеті та дав відповіді на питання, які турбували батьків та студентів. Студенти та батьки заповнили запропоновані їм анкети, зміст яких дає можливість краще познайомитись з молодим поповненням факультету, виявити коло їх інтересів, захоплень та талантів. Представники факультету вручили студентам «Пам’ятку першокурсника», в якій коротко представлена інформація щодо прав та обов’язків студентів, графіки навчального процесу, розклад дзвінків, шкала оцінювання навчальних досягнень за кредитно-модульною системою.

У рамках роботи факультету української філології зі студентами, направлену на їхню адаптацію до навчально-виховного процесу, пройшла також зустріч керівництва з батьками та першокурсниками нового набору. Декан факультету, доктор педагогічних наук, професор Валентина Коваль ознайомила гостей з історією та традиціями нашого університету, наголосила на особливостях кредитно-модульної системи організації навчання, детально розповіла про подальші перспективи та додаткові можливості випускників. Валентина Олександрівна розповіла першокурсникам про розгалужену систему напрямів клубної роботи нашого університету, направлену, у першу чергу, на збереження, створення та розвиток культурних традицій, а також самодіяльної творчості студентів, організацію та проведення культурно-масових, театральних, танцювально-розважальних заходів, створення об’єднань, колективів художньої самодіяльності тощо.

Своїм враженням про життя філологів поділилася колишня першокурсниця Дар᾽я Крайнова. Студентка акцентувала увагу на тому, що велика увага приділяється на факультеті не тільки навчанню, а й стимулюванню, підтримці творчих, спортивних та інтелектуальних здібностей молоді. Зацікавленість та активність присутніх у обговоренні свідчать про доцільність проведення таких заходів. Тож сподіваємося на подальшу співпрацю та очікуємо на нові зустрічі.

Взагалі, під час зборів студенти-активісти УДПУ наголошували, що через функціонування студентського самоврядування уже з перших днів навчання першокурсники можуть долучатися до культурно-масових, спортивних заходів та наукового життя вишу. Студенти-активісти, спираючись на власний досвід, завірили своїх нових товаришів у тому, що вони потрапили до найкращого університету. Їм, першокурсникам, ще належить знайомство із функціями та структурою Студентської ради, а також із планами заходів, які невдовзі проходитимуть в УДПУ. Вже упродовж осені на них чекає чимало цікавих подій та поїздок, сюрпризів, зокрема, посвята у студенти.

На зустрічах представники УДПУ наголошували, що сьогодні першокурсники стали не тільки студентами УДПУ, а ще й повноправними членами великої та дружньої студентської родини. Вони бажали першокурсникам, щоб роки, проведені у стінах рідного університету, були наповнені радістю, а кожен новий день приносив лише задоволення. Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини імені Павла Тичини має давні традиції, і саме новому поповненню студентів належить право примножувати його славетні здобутки, виписуючи яскраві сторінки історії університету.

Пресцентр УДПУ