Делегація історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини відвідала урочистості з нагоди 80-ї річниці з дня народження українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, одного із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, Героя України, лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка (присвоєно посмертно), поета страдницької долі, громадянина-патріота, українського інтелігента, співтворця сучасного українського культурного відродження – Василя Семеновича Стуса.

Делегацію у складі Анни Шауренко, Ольги Барвінок, Катерини Діденко, Сергія Куценка, Ігоря Опацького, Ірини Терпан, Ольги Гончарової, Марії Пащенко очолила доцент кафедри історії України Марія Рогожа, а поїздка відбулася за активного сприяння декана, професора Анатолія Карасевича.

Урочисті заходи відбулися на малій батьківщині Василя Стуса — в с. Рахнівка, що на Гайсинщині. На території місцевої школи відбувся урочистий мітинг за участю представників влади, ЗМІ, дослідників творчості Василя Стуса, жителів села, які вшанували пам'ять поета-пророка.

Голова районної ради Григорій Боровий, звертаючись до учасників зібрання, наголосив, що Гайсинська земля пишається тим, що славетний син України Василь Стус народився саме в с. Рахнівка Гайсинського району й зауважив: «Василь Стус належав до опозиційно настроєної національно свідомої молодої інтелігенції, яка відверто протиставила себе тоталітарному режимові. Йому випало жити в надзвичайно складний час. Час, коли людина мала вибирати: мовчати, попри всі утиски та приниження - і зберегти своє життя, чи зберегти в собі Людину, навіть ціною власної смерті. Василь Стус вибрав друге. Та й не міг він вчинити інакше, навіть якби дуже хотів. Щоб у цьому переконатись, досить познайомитись з його творами. Для всіх нас він є прикладом людини патріота, борцем незламної сили духу, символом переможця».

Заступник голови Національної спілки письменників України Віктор Мельник пригадав перше знайомство з ріднею Василя Стуса у його рідному селі Рахнівка, про те, що в часи правління комуністичного режиму інтерес з боку комітету державної безпеки до творчості Василя Семеновича був дуже серйозним, оскільки поет, засуджував тоталітарний режим, не міг мовчати і лицемірити. Оратор висловив переконання, що час, коли ми всі були під жорстким ковпаком вже минув і пророчі слова Василя Стуса - «Народе мій, до тебе я ще верну…» здійснилися. «Цей час настав і Василь Стус повернувся до нас назавжди!», — наголосив Віктор Іванович.

Дослідниця творчості Василя Стуса Ніна Гнатюк висловила побажання, щоб спільними зусиллями українці втілювали в життя задуми Василя Стуса, щоб ми були володарями власного життя на рідній землі, жили в мирі та єдності. Директор Музею Василя Стуса Дмитро Омелянчук подякував усім, хто пам’ятає і цінує творчість відомого земляка.

Начальник управління культури та мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації, заслужений артист України Станіслав Городинський зауважив: «Приємно, що Гайсинська земля свято шанує пам'ять про відомого земляка на малій батьківщині в с. Рахнівка. Тут є музей, парк, пам’ятник відомому поету-земляку. Вінниччина гордиться відомим українським поетом Василем Стусом: у день народження відомого земляка 6 січня відбулося урочисте покладання квітів до його пам’ятника у м. Вінниця, 12 січня у Вінницькій обласній бібліотеці відбулися «Стусівські читання».

Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини Марія Рогожа, звертаючись до учасників дійства, подякувала усім за небайдужість до вшанування пам’яті видатного поета та зазначила, що «українська земля особливо багата на таланти, але багатьом з них за свій талант во ім’я України доводилося платити життям. І Василь Симоненко, і Алла Горська, і Василь Стус, і сотні інших українських геніїв, пожертвували своїм життям за майбутнє свого народу, за визволення його з рабства духу. За Слово, бо Слово – це основа нації. Їх безсмертя – з нами».

Після урочистого мітингу в Рахнівському будинку культури відбувся святковий концерт. Творчий вечір-пам’яті «На Різдво до Стуса» був по-сімейному душевним, сповненим любові та глибокої поваги до великого поета-пророка. Свято за участю аматорських колективів Гайсинського району було наповнене різдвяними колядками, виступами гостей і творчістю великого і геніального Василя Стуса.

Пресцентр УДПУ