До 29-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС за ініціативи науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» природничо-географічного факультету, особисто професора Світлани Совгіри, доцентів Ганни Гончаренко та Наталії Гнатюк проведено ряд заходів: науковий семінар-конференцію «Чорнобиль... пам’ять заради майбутнього» та виставку плакатів студентів 2-4 курсів природничо-географічного факультету на відповідну тематику.



У заходах взяли участь викладачі та студенти факультету, а також студенти 4 курсу історичного факультету, учасники проблемної групи «Алелопатична взаємодія живих систем» (керівник - доцент Наталія Гнатюк).

Під час проведення заходів увага їх учасників була привернута до трагічних подій, які сталися 26 квітня 29 років тому на Чорнобильській атомній електростанції. Ми повинні пам’ятати Чорнобиль і винести уроки з тієї страшної трагедії, щоб мирний атом був безпечним і біда не посміла знову прийти в наш дім.




На семінарі-конференції говорилося про різноманітні проблеми наслідків аварії та прозвучали доповіді: «Чорнобиль - спогади про катастрофу», «Чорнобиль – чорний біль суспільства», «Довга тінь Чорнобиля», «Відлуння Чорнобиля, генетичні наслідки ЧАЕС» та інше. Чорнобильська аварія вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом не відомої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне наступне покоління. Трагедія ввійде в історію, в усі хроніки людства як невигойна рана на тілі України. Надто дорого заплатили й ще заплатимо за Чорнобиль. За кілька днів людство зробило крок з епохи доатомної в епоху незвідану. Чорнобиль приніс людям горе, страждання. Втратили життя землі й ріки, спустіли донедавна мальовничі села, поселилася скорбота в «мертвому місті» Прип’яті…

Смерч чорнобильської трагедії скалічив долі та забрав здоров’я наших співвітчизників, залишивши після себе біль і порожнечу. Священні спогади про тих, хто поклав своє життя, захистивши нас від радіаційної загрози. На завершення заходу учасники семінару-конференції вшанували пам’ять загиблих скорбною хвилиною мовчання.










Пресцентр УДПУ