Вишиванка, чи то вишита сорочка – це для українця не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята, це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості.

Україна – унікальна країна, яка має свою надзвичайно багату культурну спадщину, до якої відноситься і мистецтво вишивки.

Яскраві кольори, фантастичні візерунки-символи, багатство фантазії майстрів – усе це і є вишиванка.

Вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Чого тільки не приховує в собі наша вишивка: кохання й страждання, радість і смуток, життя та смерть. Це своєрідний літопис життя. Вишивки – це в першу чергу обереги від усього поганого. Кожен колір має своє значення, кожна фігура у вишивці має свою ауру та свою енергетику.

Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. Вона – символ здоров’я і краси, щасливої долі й родинної пам’яті, любові та вірності. Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубку чи одруженому чоловікові – кожному вишивалась сорочка з візерунком відповідної символіки. Вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала.

Існує повір’я, що якщо сорочка виготовлена та вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати Вас і Вашу оселю!

Пресцентр УДПУ