Щорічно у другу неділю серпня весь Туркменістан, і особливо баштанники і ринкові торговці, відзначають загальнонаціональне свято - День туркменської дині (туркм. Gawun baýramy). Свято було засноване в 1994 році першим президентом країни Сапармуратом Ніязовим. На території Туркменістану вже кілька тисячоліть вирощують баштанні культури, в тому числі солодкі, соковиті, запашні дині. Це підтверджують археологічні знахідки. Під час розкопок стародавнього городища Гяур-Кала виявили кілька насінин дині. Туркменські дині і донині залишаються улюбленими ласощами жителів багатьох країн. А в самому Туркменістані вони вважаються частиною великої спадщини, національним багатством, символом таланту і працьовитості місцевих хліборобів та гідним продовженням традицій предків.

В даний час в Туркменістані вирощують більше 440 сортів динь. Скоростиглі та зимові, величезні, як валуни, і величиною з яблуко, солодкі туркменські дині стали символом гармонії людини з природою. Максимум сонця і мінімум води дали туркменській дині такий смак і аромат, який не можна сплутати зі смаком і ароматом плодів, які вирощені в інших, навіть сусідніх країнах. 

За ініціативи директора Українсько-туркменського культурно-освітнього центру Олександра Лаврика та завідувача відділу по роботі з іноземними студентами Надії Ремезовської була організована зустріч з активом туркменських студентів, на якій присутні смакували справжньою туркменською динею, обмінювались враженнями, емоціями,  насолоджувались чудовим ароматом національного продукту Туркменістану.

Пресцентр УДПУ