22 червня – День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

79 років тому, попри таємні угоди, співпрацю та завіряння у дружбі, нацистська Німеччина та її сателіти – Угорщина і Румунія атакували радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Перші німецькі бомби цього дня впали і на Київ. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 рр. як складова, але основна частина Другої світової війни. Це була наймасштабніша і найжорстокіша війна в історії людства. Воєнні дії відбувалися на території Європи, Азії, Африки й Австралії, на всіх морях і океанах. У війні брала участь 61 країна світу, були зруйновані тисячі міст і сіл, знищені величезні матеріальні цінності та визначні пам’ятки культури та архітектури.

Вогняний смерч Другої світової війни двічі прокотився територією Уманщини: під час наступу та визволення, знищивши економіку, сільське господарство, гірким болем увірвався в кожну українську родину. Неймовірну мужність, стійкість і героїзм виявив український народ, обороняючи рідну землю. Життєписи цих людей – уроки мужності та патріотизму для сучасників, а їхні подвиги навічно закарбувалися в пам’яті вдячних нащадків.

Вшануймо хвилиною мовчання пам'ять тих, хто не повернувся з фронтів, хто першим зустрів ворога і став жертвою найстрашнішої війни в історії людства. Нехай навічно залишаться у нашій пам’яті всі, хто здобував Перемогу, чиї імена викарбувані на меморіальних плитах та Обелісках Слави!

Вічна шана всім, хто відстояв мир на землі!

Вічна слава героям, які полягли в боях за свободу і незалежність України!

Пресцентр УДПУ