День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

Український інститут національної пам’яті закликає всіх українців пам’ятати, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятати, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться.

У ці дні важливо згадати і вшанувати пам'ять усіх, кого торкнулась війна – військовополонених, остарбайтерів, підпільників, дітей війни, цивільних, які постраждали від окупації і бойових дій, що прокотилися через їхні міста і села, запаливши 8 травня о 21:00 годині Свічу Пам’яті!

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення є червоний мак, який нагадує нам про майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у світі.

Цьогоріч Український інститут національної пам’яті продовжив акцію «Родинні історії війни» для соцмереж, яку було започатковано у 2020 році. Поділіться і ви родинними історіями, пов’язаними з Другою світовою війною. Публікуйте свої розповіді у соцмережах під хештегом #РодинніІсторіїВійни, додайте фотографію героя розповіді і по можливості на один із нижніх кутів світлини накладіть зображення маку пам’яті. Завантажити мак можна за посиланням. Найзворушливіші історії Український інститут національної пам’яті буде поширювати на своїй фейсбук-сторінці.

Пам’ятаймо тих, кого вже немає, піклуймося про тих, хто ще живий. Низький уклін їм усім за героїзм, мужність та відвагу!

Пам’ятаємо! Перемагаємо!

Пресцентр УДПУ