16 травня – День науки в Україні. Щороку в третю суботу травня  відзначається День науки – свято, яке встановлено у 1997 році наказом президента України «...на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України...».

Наука нерозривно пов’язана зі сферою освіти. Доповнюючи одна одну, ці дві галузі створюють симбіоз взаємодопомоги ‒ освіта забезпечує науку новими методами пізнання, а наука, натомість, віддячує інструментарієм для подальшого розвитку та вдосконалення. Нині, вітчизняна освіта переживає потужні трансформації та зміни, а сучасні наукові відкриття допомагають пришвидшити ці якісні зміни на краще.

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини за 90-річну історію існування став одним із важливих осередків розбудови наукових знань нашої країни.

У попередні роки з нагоди відзначення Днів науки в університеті проводилися різноманітні наукові конференції, семінари, засідання круглих столів для обговорення результатів, узагальнення і підведення підсумків наукової роботи та визначення нових пріоритетів розвитку. Традицією святкування була Урочиста академія, нагородження кращих науковців, молодих науковців, студентів – переможців всеукраїнських олімпіад, конкурсів студентських наукових робіт. Творчі колективи університету вітали науковців концертною програмою.

Цьогоріч, у зв’язку із карантином, в університеті не проводяться наукові зібрання. У 2020 році День науки ми відзначаємо значними здобутками і розпочинаємо серію публікацій на сайті про досягнення науковців університету.

З нагоди свята зичимо усім науковцям продовжувати плекати дослідницьку цікавість і безперервний пошук істини для збагачення України та світу все новими й новими відкриттями. Нехай світло науки буде дороговказом і ніколи не згасне на шляху пізнання.

Видатний український філософ, богослов та письменник Феофан Прокопович писав: «Наука ‒ це корінь і насіння...». Кожна зернинка наукової ідеї, посіяна дослідником у родючий ґрунт експериментів, дослідів та досвіду проростає квіткою нового знання з міцним корінням істини.

Пресцентр УДПУ