15 серпня відзначають День археолога. До цього свята причетні й студенти УДПУ імені Павла Тичини, зокрема, 1 курсу історичного факультету (куратор Катерина Діденко), котрі пройшли археологічну практику, працюючи в складі Трипільської археологічної експедиції, організованої спільними зусиллями Інституту археології НАН України та ДІКЗ «Трипільська культура»..

Літній сезон 2016 року проходив на трипільському поселенні-гіганті «Тальянки», що в Тальнівському районі. Археологи, під керівництвом кандидата історичних наук Олексія Корвін-Піотровського досліджували залишки житла та гончарного горну.

Студенти довідались також, що найбільшому поселенню трипільської цивілізації, у розкопках якого вони брали участь, понад. 5 тисяч років. Тоді у ньому мешкали від 6 до 25 тисяч осіб. Результати геомагнітної зйомки свідчать, що поселення налічувало від 1500 до 2800 будівель, розташованих концентричними колами. Це найбільше з відомих трипільських поселень. Його площа – 450 гектарів. Розкопки трипільських поселень було розпочато у 1981-му році.

«Археологам вдалося знайти помешкання із унікальними архітектурними деталями – підлогою та жертовником», - розповів керівник проекту Олексій Корвін-Піотровський. Вченим уперше вдалося встановити, що люди, які залишали це житло, забрали з собою піч – символ сімейного вогнища. Під житлом було знайдено горщик, який, ймовірно, слугував родинним оберегом.

Археологічна практика – це перша, яку проходять студенти-історики. Після її закінчення юнаків та дівчат ще й досі переповнюють емоції. Анастасія Неголюк ділиться враженнями: «Коли нам говорили викладачі, що практика стане одним з найкращих спогадів за все студентське життя, мені в те мало вірилося. Адже, що може бути цікавого у перекопуванні землі і митті гори посуду? Та все виявилося зовсім не так, як я собі це уявляла. Перш за все, хочу сказати про людей, з якими ми працювали. Вони просто чудові, адже тільки завдяки їм досить важка робота археолога перетворилась у суцільне свято».

Студенти висловили вдячність наставникам-археологам Едуарду Овчиннікову, Владиславу Чабанюку та Олексію Корвін-Піотровському за те, що так легко та доступно навчали їх своєму ремеслу і «робили з них археологів».

Робота експедиції висвітлюється в засобах масової інформації. Зокрема, до Дня Незалежності, на телеканалі UA:ПЕРШИЙ транслюватиметься ролик про археологічні розкопки на «Тальянках», в яких наші студенти брали активну участь.

 

Пресцентр УДПУ