Для когось осінь – це час для читання книг і домашніх посиденьок за чаєм, а для когось – можливість насолодитися теплими сонячними промінчиками і зробити фото в золотавих барвах. Такими непосидючих любителями пам’ятних яскравих фото і незабутніх емоцій є студенти історичного факультету, які у супроводі викладачів Анни Шауренко, Ольги Барвінок та Михайла Янчука здійснили турне славетними історичними місцями Чигиринщини.

Згідно туристичного маршруту по Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» туристи спершу побували в урочищі Холодний Яр – епіцентрі національно-визвольних змагань за волю і незалежність України у різні періоди розвитку її державності. Ця місцевість площею 7000 га, вкрита реліктовим лісовим масивом, береже безліч таємниць і легенд від найдавніших часів до сьогодення!

На хуторі Буда історики побачили 1000-літнього дуба Максима Залізняка – одного із 17 Національних дерев України, відвідали Музейно-етнографічний комплекс «Дикий хутір», пройшли осіннім лісом до скіфського городища, яке вражає своєю площею, валами-укріпленнями і ще недослідженими таємницями. Далі була поїздка селами Мельники і Медведівка – краєвиди за вікном просто зачаровували осінньою красою, так і вабили до себе. На території Свято-Троїцького Мотронинського монастиря ми перейнялися духом героїчного минулого цього краю, оспіваного Т. Шевченком, М. Старицьким, Ю. Горліс-Горським…

Далі наші студенти та викладачі відвідали село Суботів, яке кілька століть тому було хутором Богдана Хмельницького. Нас вразила атмосфера гетьманської садиби, її історія, ми навіть пили цілющу воду із Богданової криниці. І кульмінацією поїздки стала Резиденція Богдана Хмельницького в Чигирині, яка несе велич та славу козацької доби. Захопливим було підняття на Замкову гору, з якої відкривається вид на все місто!

Осінній мандрівний день видався не зовсім погожим, проте це не завадило насолодитися поїздкою, отримати безліч цікавої інформації та відпочити перед новим навчальним тижнем. Туристи матимуть гарну пам’ять у ілюстраціях завдяки чудовим світлинам фотографа Людмили Дронь, якій щиро вдячні за працю.

Повертаючись додому, всі активно обговорювали почуте і побачене, влаштували батл на краще виконання патріотичних і українських народних пісень, і почали планувати вже нову поїздку, бо такі подорожі – в часі і просторі – для студента-історика стають неоціненним багажем знань і досвіду.

Ukraine is waiting for you!

Пресцентр УДПУ