З перших днів заснування Інституту соціального виховання, як один із його важливих підрозділів, розпочала свою діяльність бухгалтерія.

Перший кошторис інституту був затверджений народним комісаріатом освіти Української РСР на 1930-1931 навчальний рік і становив 266 800 карбованців. На той час континент учнів був 120 чоловік, в інституті працювало 17 осіб. Бухгалтерський облік здійснювали старший бухгалтер тов. Герман та помічник бухгалтера тов. Волошин.

Друга світова війна тимчасово припинила діяльність інституту, а відновився навчальний процес після визволення Умані у 1944 році.

У першому повоєнному балансі з'явилися такі статті витрат:

- «основні засоби знищені і розграбовані ворогом»;

- «основні засоби частково знищені ворогом»;

- «матеріали знищені і розграбовані ворогом».

8 жовтня 1945 року був виданий наказ №214 «Про списання втрачених товаро -матеріальних цінностей», а у листопаді 1945 році згідно наказу заступника освіти УРСР Філіпова проведена повна загальна повоєнна інвентаризація.

З 1955 року активно почала оновлюватися матеріально-технічна база інституту, навчальні кабінети та лабораторії забезпечувалися вимірювальними приладами, оптикою, навчальним приладдям. Рішенням міської ради виділено земельну ділянку площею 6 га під агробіологічну станцію. Щорічно видатки на поповнення матеріально-технічної бази інституту тільки збільшувались.

У1962-1963 рр. штатний розпис вже затверджений на 79,5 одиниць професорсько-викладацького колективу. З кожним роком зростала кількість студентів, працівників інституту, зміцнювалася матеріально-технічна база. З'явився ще один навчальний корпус, обладнана лижна база, лабораторія мікробіології, кабінет психології, кінопроектний клас, обладнаний біологічний музей та інше.

Вартість обладнання навчальних лабораторій та кабінетів на кінець 1968 року становила 29 0299 карбованців, а за рік було придбано обладнання на 22 813 карбованців, у 1970-1971 рр. на 22 597 карбованців.

З 2013 року бухгалтерія університету перейменована у бухгалтерську службу.

Сьогодення бухгалтерської служби є невід’ємною і важливою складовою університету.

На теперішній час університет утримується за рахунок коштів загального та спеціального фондів державного бюджету. З кожним навчальним роком збільшується кількість наданих платних послуг, університет отримує кошти від освітніх послуг, в т. ч. від навчання студентів-іноземців та різних курсів; надання приміщень в оренду; плати за проживання в студентських гуртожитках та послуг їдальні.

Кошторис університету дозволяє вчасно виплачувати заробітну плату, передбачені чинним законодавством України доплати і надбавки в максимальному розмірі, сплачувати своєчасно податки, комунальні послуги, поповнювати матеріально-технічну базу університету, проводити капітальні ремонти.

Бухгалтерська служба веде облік, складає звітність, надає повну та неупереджену інформацію про фінансове становище, результати діяльності.

Окрім облікових питань бухгалтерська служба займається ще й загальноекономічними, фінансовими, плановими питаннями та прогнозуванням діяльності університету на найближчу та довгострокову перспективу.

Пресцентр УДПУ