Разом зi створенням Уманського інституту соціального виховання утворилася бібліотека сучасного Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, яка є однією з найбільших бібліотек міста і має багату та цікаву історію.

Фонд бібліотеки почав комплектуватися з кількох десятків подарованих книг. У спадок сучасній університетській книгозбірні ХХІ століття дісталися книги бібліотек закладів освіти Умані, видання з бібліотек приватних осіб, низки товариств та організацій, громадських діячів ХІХ–ХХІ ст. З перших днів свого існування, бібліотечний фонд досить активно поповнювався завдяки дарункам. Бібліотечні штампи свідчать, що цінні дарунки надійшли від Наукової бібліотеки Інституту української літератури імені Т. Г. Шевченка. Серед подарованих книг є фоліанти з особистих книгозбірень відомих особистостей, зокрема, А. Л. Дробязко, К. К. Лісіціна, П. А. Тутковського та ін. Активну допомогу книгозбірням надавали М. М. Трідріх, Валентин і Марія Крамаренки, І. П. Козицький, О. М. Олійник, С. С. Венжер, С. І. Стаднюк та ін.

До початку Другої світової війни бібліотечний фонд нараховував майже 100 тисяч примірників. За часів окупації фашистські загарбники знищили і пограбували більшість книг (майже 75 тисяч томів). Лише невелику частину книжкового фонду вдалося врятувати під час війни завдяки тому, що були замуровані глухою стіною в підвалі. Здійснили цю благородну місію М. А. Олійник і М. В. Руткевич.

У післявоєнний період довелося здійснити багато заходів із відновлення та наповнення бібліотечних фондів. У 50–60-ті роки ХХ століття відбувалося швидке нарощування величини книжкового фонду. За 10 років він збільшився майже втроє і на 01.01.1960 р. становив 96932 примірники.

З часу заснування і до 90-х років фонд бібліотеки формувався планово і систематично, а в 90-ті роки відбулися зміни в суспільстві, які негативно вплинули і на комплектування бібліотечного фонду. В той час вагому допомогу бібліотека отримала від Українсько-американського благодійного фонду «Сейбр-Світло».

Із 2007 року бібліотека УДПУ переходить на автоматизований облік фондів, приділяє значну увагу формуванню електронних інформаційних ресурсів, надає доступ до друкованих та електронних інформаційних ресурсів, проводить активну діяльність в галузі каталогізації та створення повнотекстових інформаційних ресурсів.

Сьогодні одним із традиційних джерел комплектування бібліотечних фондів бібліотеки УДПУ є дарунки. Книгозбірня одержувала їх від початку свого існування в значній кількості від бібліотек і видавництв, різноманітних фондів та організацій, редакцій та товариств, союзів та окремих осіб (студентів та викладачів УДПУ). Особливо багато дарунків почало надходити в роки незалежності від представників української діаспори (зокрема, М. Коця, О. Горбача, О. Городиського, Л. Винара та ін.). Є сотні книг з автографами, які надіслані з Польщі, Німеччини, Болгарії, Чехословаччини, США, Канади, видані як українською, так і іншими мовами. У 2000-х роках значний внесок у поповнення фонду здійснюють викладачі та студенти університету та жителі міста.

У бібліотеці зібрано колекцію цінних раритетних видань, яка нараховує понад 1 711 примірників, надрукованих із 1890 р. до 1945 року включно. Для спрощення доступу користувачів до рідкісних видань бібліотекою проводиться оцифрування книжкових пам’яток та надається доступ для читання в мережі Інтернет: https://library.udpu.edu.ua/kytaloh/rarytetni-vydannia

Виключно важливу наукову, культурну цінність мають книжкові колекції з власних бібліотек відомих українських вчених, подаровані книгозбірні в наш час. На сьогодні в депозитарному фонді зберігається п’ять таких колекцій: С. П. Бевзенка, В. Л. Карпової, Т. П. Маєвської, І. М. Власенка, бібліотеки Інституту мовознавства імені О. О. Потебні.

Загальний фонд бібліотеки становить 420 973 примірників, який складається з книг, брошур, періодичних видань, електронних носіїв, дисертацій та авторефератів. Електронний каталог бібліотеки університету нараховує 84 018 бібліографічних записів і 123 616 примірників документів.

У 2019 році вперше здійснено капітальний ремонт приміщень бібліотеки, відділу комплектування та наукової обробки документів, приміщення для зберігання книг (книгосховища); інформаційно-бібліографічного відділу.

Обслуговування користувачів здійснюється у шести читальних залах. Сьогодні бібліотекарі проводять низку культурно-просвітницьких заходів, постійно розширюють та активно впроваджують нові форми роботи. Впродовж року експонуються тематичні книжкові виставки, відкриті перегляди, проводяться дні інформації, бібліографічні огляди, складаються тематичні та рекомендаційні списки літератури, бібліографічні покажчики, презентуються віртуальні виставки.

Пресцентр УДПУ