Працівниці бібліотеки Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини ‒ хранительки книгозбірень, тримають у своїх тендітних руках ключі від царини знань. Бібліотека УДПУ, що нині є однією з найбільших у місті ‒ ровесниця університету й веде свій початок з 1930 року. Вивчаючи архівні документи про долю бібліотеки, стає зрозумілим, що її історію завжди творили й писали лише жінки. На жаль, інформації про перших працівниць майже не збереглося. Утім, достеменно відомо, що в 1941 році її очолювали: Шульман І., Сидоренко Анастасія, в 1944 р. Булавіцька Марія, у 1945-1946 рр.  Левитська Євгенія, 1946-1952 рр. Ємчинська Марія, впродовж 1952-1960 рр. Вдовіна Антоніна, а з 1960-го до1983 рр. ‒ Рябчук Віра.

Валентина Дмитрівна Єременко очолювала бібліотеку впродовж 11 років ‒ з 1983 до 01.1994, а в університеті пропрацювала 30 років. За час її управління книгозбірнею колектив працював злагоджено та досяг високих показників. Валентина Дмитрівна неодноразово нагороджувалася різноманітними подяками й грамотами та має відзнаку «Ветеран праці».

Наступною керівницею бібліотеки була Лариса Григорівна Гоменюк, що перебувала на цій посаді з 1994 до 2007 рр.. В часи її керівництва бібліотекою було придбано автоматизовану бібліотечно-інформаційну систему «УФД/Бібліотека» і започатковано створення електронного каталогу, введено цілу низку інновацій.

Із 2007 року й до нині діяльністю бібліотеки опікується Тетяна Володимирівна Григоренко. За цей період укладені угоди про офіційне партнерство з Українською бібліотечною асоціацією, з асоціацією «Інформатіо-Консорціум», підписано декларацію про приєднання до «Електронної бібліотеки України». У 2014 році Наукова бібліотека університету стала переможцем Всеукраїнського конкурсу бібліотечних інтернет-сайтів у номінації «Кращий сайт бібліотеки вищого навчального закладу». Тетяна Володимирівна є авторкою понад 50 друкованих праць. За сумлінну роботу на бібліотечній ниві нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України.

Не можна оминути увагою й працівниць бібліотеки, які впродовж довгих років плекали у студентів любов до книги та друкованого слова.

Тетяна Степанівна Ткаченко в книгозбірні університету пропрацювала з 1977 до 2017 року. Вона пройшла шлях від простого бібліографа до завідуючої інформаційно-бібліографічним відділом.

Валентина Миколаївна Анпілогова 36 років пропрацювала в стінах бібліотеки Уманського державного педагогічного університету. Вона була справжнім фахівцем у бібліотечно-бібліографічній справі й присвятила їй все своє життя, користувалася величезним авторитетом серед працівників.

Ганна Василівна Стрижак впродовж 1979-2011 рр. працювала в бібліотеці УДПУ. Завжди енергійна та позитивна бібліотекарка, про таких недарма говорять: «Бібліотекар від Бога».

Лідія Павлівна Ухова пропрацювала бібліотекарем, а згодом – завідувачем відділу обслуговування (абонементу), віддавши цій роботі своїх чудових 26 років. Вона висококваліфікований, інтелігентний, мудрий керівник відділу.

Оксана Іванівна Халимоник бібліотечній роботі присвятила понад 50 років. Завжди енергійна, ерудована, досвідчена, будь-яка  читацька вимога їй до снаги.  За любов до професії бібліотекаря та за високі досягнення у роботі неодноразово нагороджувалась Почесними грамотами. Має посвідчення «Ветеран праці».

Анна Полікарпівна Чернега перебуває на посаді бібліотекаря 36 років. За період роботи зарекомендувала себе старанним, відповідальним бібліотечним фахівцем. Роботу виконує акуратно та ефективно. Має посвідчення «Ветеран праці».

Валентина Іванівна Устименко з травня 2005 року і до сьогодні працює в бібліотеці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Вона висококваліфікований досвідчений спеціаліст у бібліотечно-бібліографічній галузі.

Олена Анатоліївна Усатюк займає посаду заступника директора бібліотеки. Неодноразово нагороджувалась почесними грамотами за багаторічну сумлінну працю в галузі бібліотечної справи, професійну майстерність .

Зоя Миколаївна Кравчук із 1982 по 1991 рік працювала на посаді бібліотекаря відділу обслуговування. З 1992 року займає посаду завідуючої відділом обслуговування читачів бібліотеки. За період своєї роботи опікувалась не тільки бібліотечними справами, а й займалася передплатою періодичних видань серед працівників  та студентів інституту та очолювала Клуб книголюбів.

Галина Іванівна Брікова з 1982 по 1988 рік працювала на посаді бібліотекаря відділу обслуговування. З 1989 по 2007 рік займала посаду завідуючого відділом комплектування бібліотеки. З 2009 року працює на посаді провідного бібліотекаря відділу обслуговування читачів бібліотеки.

Усім працівницям бібліотеки Уманського державного педагогічного університету зичимо життєвої енергії, снаги та натхнення. Нехай весна квітне у ваших душах, а життя буде кращим за найцікавіші з книг.

Пресцентр УДПУ