Щирий сміх, посмішка, гарний настрій та політ фантазії – найкращі ліки від будь-якої хвороби. Адже, власне, від нашого сприйняття та настрою залежить дуже багато. І чому б не розфарбовувати життя яскравими кольорами й жартами замість песимістичних думок та байдужих чи співчутливих поглядів? Як це правильно зробити студентів УДПУ вчили дивовижні лікарняні клоуни.

На запрошення студентської соціально-психологічної служби протягом трьох днів на факультеті соціальної та психологічної освіти тривали майстер-класи від майстрів арт-терапії та лікарняної клоунади з м.Рівне Георгія Пригунова, Артема Алексєєва та Корнія Демидюка. Вони навчали студентів та всіх бажаючих, як знаходити спільну мову зі своїми емоціями, відчуттями, зі своїм тілом, простором навколо та іншими людьми і предметами. Заняття включали в себе тренінги з психології, арт-терапії, фільмотерапії, акторської майстерності, сміхотерапії та клоунотерапії.


Тренінг першого дня тривав кілька годин. «Майстри гумору» познайомились з групою, коротко розповіли план дій на наступні дні та провели кілька практичних занять з виявлення, розпізнання, демонстрації емоцій, вивчення простору та координації. Учасники малювали свій настрій, стан, а потім аналізували зображення.

Наступного дня тренінг тривав з 10.00 до 18.00, а потім проводилась фільмотерапія. Георгій вчив виявляти емоційні стани, Артем та Корній навчали правилам та тонкощам лікарняної клоунади, командній роботі, імпровізації.

Як зняти психологічні бар’єри? Як створити сценічний образ та усвідомлювати усе, що ти робиш і що відбувається навколо? Як правильно увійти у взаємодію з дітьми і батьками, не налякавши їх і не створивши хаос своєю появою? Як побороти власні страхи та навчитись відокремлювати себе від образу (клоуна)? Цим і багатьом іншим речам нас навчали дивовижні майстри з м.Рівне. Ближче до вечора був запропонований перегляд та аналіз фільму “Цілитель Адамс”.

Перша половина третього дня тренування майстрів арт-терапії (10.00 -13.00) була присвячена теорії лікарняної клоунади та Кодексу ЛК, тренінгам на довіру, взаємопідтримку та командну роботу та повторенню пройденого матеріалу. Потім відбулись практичні заняття у міській дитячій лікарні та в Уманському дитячому будинку.




У дитячій лікарні клоуни працювали у кардіологічному відділенні з дітками 4-15 років. У дитячому будинку – з дітками з психічними та фізичними вадами. Захоплююче було спостерігати, як клоуни робили дива з нічого: звичайні стільці перетворювалися у коней, корабель, космічний корабель; повітряні кульки ставали мечами, квітами, тваринами; буквально усе навколо перетворювалось у елемент нової реальності – гри. Гралися і діти і дорослі, щира казкова атмосфера зачаровувала кожного.

Четвертого дня зранку (10.00) відбувся вихід Лікарняних клоунів до Уманського притулку. В основному працювали з молодшою групою до 6 років, так як старша група була а уроках. Але у процесі роботи зустрілись і з старшими дітьми. Не залежно від віку, діти включались у гру і на їхніх обличчях з’являлися посмішки, а згодом і клоунські носики.

Студенти щиро подякували Георгію, Корнію та Артему за їхню прекрасну роботу, їх відданість своїй справі, знання та чудовий настрій, який вони щедро дарували усім, хто був поряд з ними ці кілька днів. Висловлюючи сподівання на подальшу співпрацю з лікарняними клоунами, студенти надіються, що спільними зусиллями можна зробити цей світ кращим!

Пресцентр УДПУ