Невичерпним джерелом пізнання природних явищ, місцем проведення навчальної, наукової та виховної роботи студентів природничо-географічного факультету є агробіостанція університету. Маючи давню історію свого становлення та розвитку, вона завжди була унікальним осередком проведення фундаментальних досліджень, натхненником ідей і наукової творчості відомих вчених, якими до сьогодні пишається наш університет, які творили його сьогодення. І в даний час агробіостанція виконує функцію однієї з найважливіших ланок практичної підготовки студентів природничих спеціальностей і вже більш як 80 років незмінно залишається базою проведення наукових досліджень.


Збір урожаю студентами на агробіостанції (50-ті роки ХХ ст.)




Агробіостанція у дні сьогодення








Навчально-наукові відділи практичної підготовки студентів

Територія агробіостанції, що складає близько 12 га, широко використовується як місце проведення польових досліджень, до яких залучаються провідні наукові установи НАН та НААН України. Зокрема це Інститут фізіології рослин і генетики, Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена, Інститут агроекології, Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка, Інститут садівництва ім. Симиренка, Інститут коренеплідних культур, Національний дендропарк «Софіївка», а також Уманський національний університет садівництва.

Завдяки укладеним з ними угодам про творчу співпрацю, на агробіостанції виконуються дослідження, передбачені планом кандидатських і докторських дисертацій викладачів факультету, до речі колишніх його випускників, зокрема Сорокіною С.І. «Вибірна фітотоксичність гербіцидів при їх комплексному застосуванні в посівах сої», Дрозденко Г.М. «Зв’язок фенотипових ознак ефективності симбіозу сої з фізіолого-біохімічними характеристиками штамів Тn мутантів В. japonicum», Грабовською С.Л. «Видовий склад і екологічні особливості хижих кліщів-фітосеїдів в рослинних асоціаціях урбоекосистем», Гнатюк Н.О. «Алелопатичні особливості ароматичних рослин окремих видів», Якимчуком Р.А. «Фактори спонтанного та техногенного мутагенного забруднення довкілля». За їх результатами лише за останні два роки отримано три патенти на корисні моделі.


Особливої уваги заслуговує співпраця з відділом генетичного поліпшення рослин та відділом симбіотичної азотфіксації Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, завдяки якій вже 8 років поспіль студентами та магістрантами факультету за безпосереднього керівництва й участі директора Інституту академіка НАН України, Героя України Моргуна Володимира Васильовича та заступника директора з наукової роботи професора Коця Сергія Ярославовича закладаються досліди на ділянках навчально-наукового підрозділу університету. Вивчення генетичних наслідків радіаційного та хімічного забруднення довкілля, пошук нових генотипів для створення високопродуктивних та екологічно пластичних сортів озимої пшениці, аналіз характеру успадкування рідкісних мутацій рослин, дослідження ефективності симбіотичної взаємодії новостворених транспозантів бульбочкових бактерій, пошук гербіцидних композицій із низькою залишковою фітотоксичністю – це далеко не весь перелік наукових проблематик, що знаходять своє вирішення на базі агробіостанції університету.


Вивчення активності новостворених транспозантів бульбочкових бактерій за результатами врожаю зерна сої


Визначення азотфіксувальної активності бактерій


Добір комплексів гербіцидів для сої з мінімальними негативними токсичними й екологічними наслідками


Висівання озимої пшениці для вивчення успадкування змінених ознак, викликаних радіаційним і хімічним забрудненням довкілля


Відділ створення посадкового матеріалу троянд для подальшого озеленення території агробіостанції та університету

Агробіостанція також виступає науковою базою для виконання госпдоговірних тем «Сортовивчення, апробація та насінництво озимих зернових культур» та «Організаційно-економічні основи розробки технологій вирощування високоякісної продукції садівництва». Об’єктами досліджень є посіви озимих культур,плодовий сад інтенсивного типу на різних сорто-підщепних комбінаціях.


Добір оптимальних умов прискореного приросту пагонів та формування штамбу карликових яблунь

Окрасою та місцем національного й естетичного виховання молоді є власноруч створений викладачами і студентами музей «Рослини-символи України», який до сьогодні удосконалюється в світлі традицій та надбань українського народу.




Робота студентів з естетичного оформлення музею «Рослини-символи України»

Про шану та повагу до фундаторів педагогічної науки, Національної академії педагогічних наук України, до засновників наукових шкіл, високоповажних академіків академії наук вищої школи України засвідчує створений «Сад академіків».


Сад академіків

Цього року агробіостанція поповнилася алеєю бузку, закладеною провідними науковцями України з нагоди 15-річчя навчально-наукової лабораторії «Екологія і освіта». Серед високоповажних гостей був присутній директор Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена, член-кореспондент НАН України Акімов І.А.


Закладання алеї бузку