Із року в рік часопис віддаляє

Своїх нащадків далі від війни.

Та травень знову й знову нагадає,

Як із життя ішли його сини… 

Минають роки, відлітають у вічність. З тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настав мир, за який заплачено ціною мільйонів життів, минуло сімдесят два роки.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт, що назавжди змінив історію людства. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії вели 2/3 існуючих на той момент держав. За час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема, Голокост), а також вперше використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб.

Друга світова війна стала й однією із трагічних сторінок в історії нашого народу. Територія України з перших днів війни перетворилась у фронтову смугу, на якій місяцями точились важкі бої. Наша Батьківщина втратила п'яту частину населення. Міста обезлюдніли і лежали в руїнах. Понад 10 мільйонів жителів України залишились без даху над головою: 714 міст й селищ, понад 28 тисяч сіл було зруйновано і спалено. З України вивозили все, що можна було забрати: устаткування заводів і фабрик, яке не вдалося вчасно евакуювати, сировину і матеріали, худобу, продукти. В ешелони вантажили чорнозем, викопали й забрали до Німеччини понад 1 млн. фруктових дерев. З музеїв вивезли понад 40 тис. найцінніших творів мистецтва та історичних реліквій. На примусові роботи до Німеччини було вивезено 2,4 млн. осіб …

Та попри величезні втрати і смерті, український народ вистояв у боротьбі з нацизмом. Наші ветерани, колишні воїни все подолали, все стерпіли, мужньо пройшли цей етап в історії.

Ми не маємо права забути про героїзм тих людей, які змогли побороли жорстокого, сильного й підступного ворога. Пам’ятаймо тих, кого вже немає; піклуймося про тих, хто ще живий. Низький уклін їм усім за героїзм, мужність та відвагу!

Пресцентр УДПУ