Міжнародний день волонтерів в ім'я економічного і соціального розвитку – один з міжнародних днів ООН, присвячений особам, що займаються волонтерством.

Особливо актуальним це свято є сьогодні, адже на плечах волонтерів лежить неабияка допомога та відповідальність під час війни.

Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Одним з них найдавніших його проявів було побратимство — духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу у скрутну годину.

Найбільш потужного розвитку український волонтерський рух набув у 2014 році, коли путінська росія розпочала проти нас так звану гібридну війну. Люди жертвували усім: часом, грішми, здоров’ям і життям. Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори. З початком повномасштабної війни у 2022 році волонтерський рух посилився стократно.

День волонтера – професійне свято сотень тисяч наших співгромадян, серед яких і представники Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Добротворчі ініціативи викладачів та студентів університету імені Павла Тичини розповсюджуються на різні сфери людської діяльності – роботу з соціально незахищеними верствами населення (людьми з особливими потребами, людьми похилого віку, дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування), на підтримку і розвиток благодійних проектів, соціальних програм щодо попередження негативних явищ у молодіжному середовищі, екологічну безпеку населення, збереження культурної спадщини, історико-культурного середовища, пам'яток історії та культури, місць поховання, сприяють проведенню заходів регіонального значення, пов'язаних з організацією спортивних, культурних, громадських заходів тощо.

Волонтерська діяльність, як складова частина позааудиторної роботи студентів університету, є одним із чинників, що впливають на розвиток професійно важливих та особистісних якостей, підготовки майбутніх фахівців на принципах гуманізму, поваги до інших, доброзичливості та милосердя, толерантності та неупередженого ставлення до тих, хто потребує допомоги.

Шановні волонтери! Прийміть слова глибокої вдячності за вашу активну громадську позицію, людяність, чуйність. Дякуємо вам за ваші полум’яні серця, сповнені любові та співчуття до ближнього, безкорисну гуманну діяльність.

Нехай доля шле вам міцне здоров’я, благополуччя, тепло і затишок родинної оселі, а віра, надія та любов завжди супроводжують вас у житті! Хай в майбутньому на вас чекає ще багато наповнених корисними справами і земними радощами років. Бажаємо вам нових здобутків та всебічно реалізовувати себе у служінні суспільству!

Миру і безпеки нам всім!

Разом до Перемоги!

Ректорат
Профком
Студрада

Пресцентр УДПУ