26 квітня - 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Саме в цей день у 1986 році сталась найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух на Чорнобильській АЕС. Катастрофа на атомній електростанції перетворила місто Прип'ять і 30 км поліських лісів, на зону відчудження.

Сьогодні ми згадуємо та вшановуємо живих ліквідаторів цієї жахливої техногенної катастрофи та молимося за полеглих у боротьбі з мирним атомом. У далекому 1986 році Україна втратила частину своєї території, яка внаслідок катастрофи стала непридатною для проживання, а також тисячі людських життів, яких вбив і вбиває досі мирний атом. Але ці втрати були б набагато більшими, якби не мужність та героїзм ліквідаторів: пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на станції. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу. Вони виграли свою війну з мирними атомом і назавжди залишилися Героями. Вони врятували сотні тисяч життів українців та інших європейських народів. Ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих у цій боротьбі!

В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини в онлайн-режимі пройдуть кураторські години, круглий стіл з учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській «Чорнобиль: 35 років життя після трагедії», вечір пам’яті «Дзвони Чорнобиля», онлайн-мандрівка «З атомним попелом у серцях», перегляди та обговорення документальних фільмів про Чорнобиль та інше. Бібліотека, читальні зали, лабораторія «Відродження нації» для відвідувачів підготували тематичні виставки.

До 35 роковин Чорнобильської катастрофи в Україні створено спеціальний проект із вшанування ліквідаторів та усіх постраждалих. До створення програми залучено об'єднання ліквідаторів, проактивні групи колишніх прип'ятчан, Національний Музей Чорнобиль, наукових експертів МАГАТЕ, перший офіційний мобільний додаток Чорнобиля – Chornobyl App, музичний проєкт Звуки Чорнобиля, арт-проєкт ARTEFACT, освітній проєкт Урок пам'яті для 1-11 класів українських шкіл та інші проєкти.

Заплановані до показу: освітні події і наукові лекції, експертні обговорення та дискусії, нічна акція вшанування пам'яті в Прип'яті, музичний концерт, у всіх композиціях якого використано Звуки Чорнобиля, особливі проєкти Національного Музею Чорнобиль, експонати віртуальної виставки ARTEFACT, онлайн зустріч чорнобильців з усього світу та навіть інтерактивна виставка з доданою реальністю мобільного додатку Chornobyl App, відвідати яку зможе кожен, після заповнення спеціальної форми на сайті CHORNOBYL35.com. Проект проходить під гаслом: «Збережемо пам'ять – передаємо знання – шануємо героїв!»

Пресцентр УДПУ