Вітаємо боксерів, тренерів та всіх прихильників боксу з Міжнародним днем боксу!

Перелік міжнародних дат, присвячених спорту, поповнився ще одним святом. Починаючи з 2018 року, щорічно 22 липня відзначається Міжнародний день боксу. Встановлення Міжнародного дня боксу випало на дату святкування Всеукраїнського дня боксу, і для українських  спортсменів тепер це свято стало вдвічі яскравіше!

З нагоди свята зичимо вам міцного здоров'я, вдалих поєдинків, професійного росту, цілеспрямованого руху до поставленої мети та спортивного довголіття, мирного неба над Україною і якнайшвидшої перемоги над ворогом!

Бокс – вид спорту, який активно розвивається в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Потрібно віддати належне одному з випускників університету, голові боксерського клубу «АРЕС», тренеру Віктору Петриченку, який зумів згуртувати навколо себе однодумців-тренерів, більшість з яких є також випускниками УДПУ імені Павла Тичини. Разом вони працюють над здійсненням мрій багатьох спортсменів-боксерів міста Умань, студентів УДПУ, які представляють університет, регіон, Україну на змаганнях різного рівня.

За останні роки наші студенти здобували перемоги у змаганнях різного рівня: Євгеній Овсянніков, Майстер спорту Міжнародного класу, член національної збірної України з боксу має в своєму арсеналі перемогу на Кубку України з боксу, золото Міжнародного турніру з боксу RIGA OPEN, бронзову медаль Міжнародного турніру з боксу (Литва), п’яте місце на Чемпіонаті Європи, призер Міжнародних змагань у Румунії, Білорусії, Азербайджані, Угорщині, Молдові, Грузії; Анастасія Ковальчук, Майстер спорту України, член національної збірної України – золото Чемпіонату України з боксу серед жінок, срібну нагороду Міжнародного турніру з боксу RIGA OPEN, третє місце в Кубку України з боксу серед жінок-еліта; Андрій Смирнов, Майстер спорту України – переможець чемпіонату Черкаської області з боксу серед молоді та чоловіків; Павло Лейбенко – І місце Чемпіонату Черкаської області, срібло Кубку України з боксу серед студентів; Ігор Харченко – бронзу Чемпіонату України з боксу; Сергій Швець  – переможець Міжнародного турніру з боксу (Литва), срібло Кубку України з боксу серед студентів, третє місце на Міжнародному турнірі з боксу IvanoFrankivskopencup пам`яті І. І. Гайдамаки.

Анастасія Ковальчук стала кращою спортсменкою Черкащини та «Жінкою року міста Умань – 2019» у номінації «Спортсменка».

У 2021 році Анастасія виборола бронзову нагороду на Чемпіонаті Європи з боксу серед чоловіків та жінок до 22 років, який проходив в італійському місті Розетто-дельї-Абруцці. У 2021 році Національний олімпійський комітет України в Черкаській області визначив Анастасію кращою спортсменкою червня-2021 на Черкащині.

Упродовж минулих років Студенти-боксери університету стали переможцями ІХ Всеукраїнського турніру з боксу серед юнаків, Чемпіонату Черкаської області серед молоді та чоловіків-юніорів: Андрій Смірнов, Сергій Вєліканов, Сергій Голдиш, Мар’ян Кобза, Костянтин Момот, Владислав Моршньов.

В 2021- 2022 навчальному році студенти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, вихованці БК «АРЕС» взяли участь у Чемпіонаті України серед студентів з боксу. Місця розподілилися таким чином: І-ше місце посів Євгеній Овсянніков (факультет фізичного виховання); ІІ-гі місця – Павло Лейбенко (факультет фізики, математики та інформатики), Дмитро Колісніченко (факультет фізичного виховання); ІІІ-ті місця – студенти факультету фізичного виховання Ігор Семончук (54 кг) та Данило Лозан (63,5 кг).

Студент-першокурсник факультету фізичного виховання Дмитро Колісніченко виборов перемогу у Відкритому всеукраїнському турнірі з боксу серед молоді пам’яті Є. Кужельного в м. Хмельницький та виконав норматив на звання «Майстер спорту України».

Студенту факультету фізичного виховання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Данилу Лозану присвоєно звання «Майстер спорту України».

Анастасія Ковальчук, студентка факультету фізичного виховання, МСУ підвищила свій професійний рівень на навчально-тренувальних зборах в Італії у складі національної збірної України з боксу серед жінок.

Боксери УДПУ здобули ряд перемог на міжнародному турнірі з боксу на призи Віталіуса Карпачаускіса. Першу сходинку п'єдесталу зайняли студенти факультету фізичного виховання Данило Лозан та Андрій Скакун. Срібло виборов студент факультету фізичного виховання Арсеній Резніченко. П’яту сходинку турніру зайняв студент факультету інженерно-педагогічної освіти Артем Уманець.

Наразі Дмитро Колісніченко та Данило Лозан представляють Україну на Міжнародному боксерському турнірі в Кувейті.

У грудні 2021 року в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбувся традиційний Турнір з професійного боксу, присвячений пам’яті Заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, колишнього викладача, завідувача кафедри фізичного виховання університету В.Т.Ткаченка.

Професорсько-викладацький та студентський колективи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини пишаються здобутками своїх спортсменів та бажають нових перемог!

Цікаві факти про бокс

Перші згадки про даний вид спорту датовані третім тисячоліттям до нашої ери. Боксерські змагання відображені на фресках шумерів і стародавніх єгиптян. Сцени опису кулачних боїв є в індійській літературі. У 688 році до н. е. бої на кулаках увійшли в програму Олімпійських ігор. Бокс, як сучасний вид спорту, зародився в Англії в 18 столітті. У 1920 єдиноборство включили в список олімпійських видів спорту.

 

  • У різних країнах існують різновиди боксу: Муай-Тай – в Таїланді, французький бокс – у Франції, летхвей – в М'янмі.
  • Серед відомих людей, які захоплювалися боксом можна виділити Ернеста Хемінгуея, Володимира Висоцького та Олександра Пушкіна.
  • Легендарний боксер Рокі Марчіано не програв жодного з 49 поєдинків, а 43 з них – закінчилися нокаутом.
  • Майк Тайсон отримав найбільший гонорар в історії цього виду спорту - 35 млн доларів.
  • Найкоротший поєдинок тривав всього 4 секунди.
  • Серед усіх кінофільмів про спорт найбільше знято на тему боксу і про боксерів
  • У 1999 році відбувся перший професійний бій між жінкою і чоловіком. Перемогу здобула жінка.

Пресцентр УДПУ