Вчора уславлений народний самодіяльний аматорський колектив Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини – вокальне чоловіче тріо «Гонта» з нагоди 20-річчя з часу свого заснування зробив щедрий подарунок жителям Уманщини — грандіозний святковий концерт у міському будинку культури.

Розділити радість свята з нашими відомими виконавцями, заслуженими працівниками культури України Петром Волошиним, Василем Семенчуком та Валентином Купчиком прийшли представники великої університетської родини, щирі шанувальники його творчості та шановні гості. Було безліч сердечних вітань, подарунки та схвальні гучні й тривалі аплодисменти.

Одним із найвідоміших і найулюбленіших колективів Шевченкового краю назвав тріо «Гонта» ректор університету, доктор педагогічних наук, професор Олександр Безлюдний, вітаючи із славним ювілеєм. «За два десятиліття колектив став не лише візитною карткою нашого університету, а й представляв місто Умань та область на столичних артистичних майданчиках, а державу — за кордоном. Впродовж 20 років колектив, будучи незмінним учасником кращих концертних програм різноманітних культурно-мистецьких заходів, радує глядачів своєю високою сценічною майстерністю, музичною культурою та оригінальністю виконання, даруючи їм щастя та насолоду від неповторної краси української пісні», — наголосив Олександр Іванович. Ректор вручив колективу почесну грамоту та подарунковий сертифікат на десять тисяч гривень.

Від імені Президії Черкаського обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України вітання, почесні нагороди та подарунковий сертифікат на п’ять тисяч гривень колективу-ювіляру передав голова профкому університету Валентин Хитрук. Окрім цього профспілковий лідер вручив подарунки від профспілки університету — грошову премію та вишиванки ручної роботи.

Декан факультету мистецтв Інна Терешко також щиросердно вітала солістів та піднесла їм презент від колег.

Все дійство на сцені перепліталось із чудовим співом тріо «Гонта», що вкотре підтверджувало свою незмінну місію – популяризувати українську пісню. Щиру вдячність за любов до мистецтва, за збереження народних традицій рідного краю висловив колективу міський голова Олександр Цебрій, вручивши почесні нагороди.

У цей творчий вечір самодіяльного аматорського колективу УДПУ імені Павла Тичини зі сцени звучали численні вітання, ювіляри приймали гостинці та квіти від шанувальників. Були і подарунки від колег — ансамблю народного танцю «Яворина» (керівник — Сергій Куценко), тріо «Serbian Star» у складі студентів факультету мистецтв УДПУ Александара Джорджевича, Йована Дрманича, Дарко Марковича.

Оскільки тріо «Гонта» активно займається волонтерською діяльністю, із цікавими концертними програмами учасники колективу неодноразово бували в зоні АТО, їх також вітали наші захисники.

У свою чергу вдячність від університету та від колективу отримали меценати, які упродовж багатьох років підтримують творче тріо.

В цей чудовий ювілей не можна не згадати і про неоціненну заслугу: тріо «Гонта» було віднайдено, вивчено та записано чудові взірці вокального мистецтва рідного народу. Цінним у творчій практиці самобутнього колективу — єдиного в Україні чоловічого вокального тріо — є акапельний спів, що зберігає в первозданній красі та багатстві славні традиції багатоголосся, яке було продемонстровано під час концерту.

Гучні овації, вшанування отримали патріотичні пісні у виконанні тріо «Гонта». Стоячи зустріла публіка пісні «Повертайтеся хлопчики», «Тризуб»,«Слава Україні».

Народне чоловіче тріо «Гонта» – яскрава перлина співочої Черкащини. Кожен виступ, як і вчорашній концерт, підтверджує: колектив вкладає у власну справу всю душу і безкорисливо дарує свій талант, щирі емоції. Пісенна творчість заслужених працівників культури України Петра Волошина, Василя Семенчука та Валентина Купчика зміцнює народні мистецькі традиції, формує у сучасників високе почуття патріотизму та національної гордості, збагачує духовно. Своєю діяльністю колектив-ювіляр засвідчує істинність твердження: «Українська народна пісня єднає нас в націю!».

Пресцентр УДПУ